Болести по ноктите

Чупливи Нокти

Съществуват редица болести на ноктите на ръцете и на краката. Следващият списък съдържа най-често срещаните от тях:

Онихорексис са чупливи нокти, които често се разделят, разчупват вертикално и се обелват, и/или по които има вертикално разположени чупливи бразди. Тази нередност може да бъде резултат на наследственост, употребата на силни разтворители на работното място или у дома, включително съприкосновение на ноктите продължително с почистващи препарати. Въпреки че парафиновото лечение ще рехидратира и възстанови нокътната плочка, задължително е провеждането на преглед от лекар, за да се изключи друго заболяване.

Паронихия е инфекция, засягаща кожния ръб (околонокътния вал) на ноктите и може да бъде причинена от бактерии, гъбички, някои видове вируси, както и да се дължи на диабет или травма. Основната и странично разположената зона около нокътя действат като бариера и уплътнение между нокътната плочка и околните тъкани. Ако настъпи разкъсване или сцепване в споменатите участъци, бактериите може лесно да се разпространяват. Този вид инфекция се характеризира с болка, зачервяване и подуване на кожата около нокътния ръб. Хора, чиито ръце престояват във вода перманентно за продължителен период от време, може да са по-предразположени да развият паронихия.

Инфекцията, причинена от бактерията Pseudomonas, може да възникне между нокътната плочка и кожната зона под нея. Много хора вярват, че типичното зелено оцветяване, вследствие на нея, е някакъв вид мухъл. В действителност мухълът не е човешки патоген. Настъпващата промяна на цвета е просто странично продуциран ефект от инфекцията и е следствие на процеса на железните съединения. Pseudomonas бактериите виреят във влажни места и се хранят с мъртвата тъкан и бактериите в нокътната плочка, докато нивото на влагата е достатъчно високо и им позволява да се развиват. Последицата от тази инфекция може да се характеризира с потъмняване на нокътната плочка. Колкото по-тъмно променен е цветът, толкова по-дълбоко в слоевете на нокътя бактерията е транзитирала. Случва се това да доведе до отстраняване на нокътя.

Гъбична инфекция - онихомикоза, може да се разпространи заради разкъсване в зоната под нокътната основа или в страничната зона на нокътя, както и заради нараняване на живеца. Лошите хигиенни навици и някои съпътстващи заболявания, като разширени вени и диабетът, може да предразположат развитието на гъбичките (особено на краката). Този вид инфекция се характеризира с разчупване или отделяне на нокътната плочка, разслояването или удебеляването й.

Ноктите на болния също така могат да се оцветят във възжълто или по тях да се локализират побелели зони. Гъбата-причинител се храни с кератина - протеин, който се съдържа в нокътната плочка. С напредването на инфекцията, органични остатъци се натрупват и довеждат до различното оцветяване на нокътя.

Tinea Unguis или тенията по ноктите е заболяване, характеризиращо се с втвърдяване и деформация на нокътната плочка и с евентуалното й разпадане и отлепване.

Онихотрофията е свързана с намаляване и изтъняване на тъканта на нокътната плочка, както и с нейното последващо падане, с наслояване на гной под нокътя и с нетипично оцветяване. Заболяването причинява първоначално загуба на блясък и обезформяне на нокътната плочка. Травма или някои съпътстващи болести може да се отчетат като причина за онихотрофията.

Гъбички по ноктите

Онихогрипоза е заболяване, известно и като нокът-тип „граблива птица”. Характеризира се с удебеляване и деформиране на нокътната плочка и често е резултат на травма или на протичането на друго основно заболяване. С течение на времето дъгата на нокътната плочка може да се закриви по-силно навътре, прищипвайки нокътното легло и това да наложи хирургическа намеса за облекчаване на силната болка.

Онихауксис е свързано със симптомите на задебеляване и атрофиране на нокътната плочка състояние и може да е резултат на вътрешни заболявания.

Левконихия е заболяване на ноктите, което се проявява с наличието на бели линии или петна по нокътната плочка и може да бъде причинено от миниатюрни мехурчета въздух, които са разположени и задържани в слоевете на нокътната тъкан. Това често се случва вследствие на травма. Левконохията може да се дължи на наследственост и да не се изисква лечение, но може и да е признак за развитието също и на заболявания като: анемия, цироза на черния дроб, хронична бъбречна недостатъчност, отравяне с олово или арсен и др.

Линии на Бю е деформация на ноктите, която се характеризира с появата на хоризонтални линии с най-различна форма и удебеление, които могат да се развият в насечени вдлъбнатини, върху нокътната плочка. Това разстройство може да бъде причинено от травми, болести, недохранване или някакво усложнено метаболитно състояние, както и от химиотерапия и е резултат на неправилното образуването на протеина в нокътната плочка.

Койлонихия обикновено се причинява от желязодефицитна анемия. Болните нокти имат повдигнати външни ръбове, тънки са и вдлъбнати в средата на нокътната плочка. Извивката им, гледана отгоре, прилича на формата на лъжица.

Меланонихия се проявява с вертикално разположени пигментирани в кафяво и черно бразди, които често се описват като "бенки" по ноктите. Трябва да се потърси лекарска помощ, ако изведнъж се появят и бързо разпространят по всички нокти. Развитието им може да се дължи на малигнен меланом или лезия. Тъмните ивици по принцип могат да бъдат нормално явление при тъмнокожите хора.

Птеригиум на ноктите е силно повдигане и завиване на кожата (разпространяване на кожата и над нокътя от основата нагоре) над нокътната плочка и обикновено е резултат на травма, хирургическа процедура или от дълбоко изрязване на ноктите, което наранява живеца. Това състояние може да доведе до загуба на нокътната плочка поради възпалението на кожните тъкани в околонокътното пространство и да причини гноене и силна болка. Провежда се често кортизоново лечение.

Псориазис на ноктите се съпровожда с груба и лющеща се кожа и понякога се бърка с екзема. Когато това заболяване атакува нокътната плочка, я оставя надупчена, суха и често я разрушава. Плочката може да се отдели от нокътното легло и да се появят понякога оранжеви или кафяви на цвят зони с червеникави петънца около дъгообразното бяло очертание в основата на нокътя.

Хематом е резултат от травма на нокътната плочка. Той може да се получи при прищипване на пръста на вратата, силно триене на пръстите на краката в много тесни обувки, спортни контузии и др. Нокътното легло прокървява поради травмата, а кръвта се застоява между него и нокътната плочка, която пролилавява. Хематомът може също да индикира фрактура на костта. Той може да доведе до отделяне на нокътната плочка и инфекция, а застоялата кръв може да привлече гъбички и бактерии. Ако до няколко дни хематомът не се разсее, а мястото става все по-болезнено, тогава нокътната плочка трябва да се отстрани, така че леглото на нокътя да бъде почистено.

Синдром на ноктите питела е рядко генетично заболяване, предизвикващо нокътни и скелетни деформации (както и множество други съпътстващи аномалии), което се проявява приблизително при всеки 2, 2-ма сред 100 000 души.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest