ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия
Здравна Енциклопедия

Здравна Енциклопедия - Заболявания

Здравна енциклопедия за различни видове заболявания и здравословни проблеми. Здравна енциклопедия от А до Я. Статиите в здравната енциклопедия имат само информативен характер и не заместват консултацията със специалист!
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Глутенова непоносимостГлутенова непоносимост
11 Септ.
1
Rosi Stoyanova
Глутеновата непоносимост представлява автоимунно заболяване. При глутеновата непоносимост консумацията на храни, съдържащи глутен, е вредна. Хранене при глутенова непоносимост.
Мухес Волантес - Мушици в окотоМухес Волантес - Мушици в окотоМушиците в зрителното поле или т. н. мухес волантес са понякога изключително дразнещи и могат да бъдат симптом на сериозен проблем. Причини и лечение на мухес волантес.
Жлъчни камъниЖлъчни камъни
03 Септ.
1
Rosi Stoyanova
Жлъчните камъни са малки или по-големи камъни, които са образувани в жлъчния мехур, в по-редки случаи в жлъчните пътища. Жлъчнокаменната болест е резултат от нарушения в обмяната на веществата. Симптоми при жлъчни камъни.
СкорбутСкорбут
02 Септ.
Rosi Stoyanova
Скорбутът е сериозно заболяване, което засяга целия организъм и се дължи на хроничен дефицит на витамин С. Скорбутът може да бъде опасен за живота. Симптоми и лечение при скорбут.
АвитаминозаАвитаминоза
02 Септ.
Rosi Stoyanova
Авитаминозата e състояние на пълна липса на даден витамин в организма. Авитаминозата причинява патологични състояния в тялото. Авитаминозата е рядко явление и се среща само при хора с общо непълноценно и малко хранене.
УртикарияУртикария
20 Август
Rosi Stoyanova
Уртикарията е тип алергична реакция. Уртикарията е предизвикана от отделяне на хистамин от мастоцитите /бели кръвни клетки/. Уртикарията е известна още като копривна треска и се проявява с характерни обриви.
ХипомагнезиемияХипомагнезиемия
19 Август
Rosi Stoyanova
Хипомагнезиемия е състояние, при което загубата на магнезий е по-висока от приема му в организма. Хипомагнезиемията обикновено е придружена от дефицит на калий, калций и фосфати. Симптоми и лечение при хипомагнезиемия.
АменореяАменорея
18 Август
Rosi Stoyanova
Аменореята е женско състояние, при което менструацията отсъства. Амонорея засяга около 1 процент от жените, които са в репродуктивна възраст. Симптоми при Аменорея и лечение на аменорея.
ЛупусЛупус
18 Август
Rosi Stoyanova
Лупус представлява хронично автоимунно заболяване, което уврежда различни части на човешкото тяло. При Лупус засегнати са често кожата, сърцето, белите дробове, ставите, бъбреците, кръвта и нервната система.
Предменструален синдромПредменструален синдром
17 Август
1
Rosi Stoyanova
Предменструалният синдром (ПМС) е познат още като пременструална болест и синдром на пременструалното напрежение. Предменструалният синдром е сбор от различни симптоми на стрес и неразположение.