По време на цялата бременност се препоръчва яденето на зеле от всички сортове и във всякакъв вид. Зелето има уникалната способност да намалява развитието на възпалителните процеси. Това качество на вкусния зеленчук е много важно за здравето на бъдещата майка.
Зелето също така подобрява работата на храносмилателната система. Този зеленчук е незаменим източник на много полезни за здравето вещества - калий, калций, фосфор, магнезий и освен това има много високо съдържание на витамин С.
По време на бременността за жената е много полезно киселото зеле, но в умерено количество. Ако бременността е съпътствана от дефицит на желязо - състояние, характеризиращо се със слабост и умора, киселото зеле ще премахне симптомите на анемия. То ще даде възможност на организма да произвежда повече червени кръвни телца, които да поддържат развитието на бебето.
Наличието на фолиева киселина в зелето ще понижи риска от възникване на вродени дефекти при бебето. Консумацията на кисело зеле, известно със своите полезни за стомаха качества, ще подобри храносмилането и ще премахне запека и подуването на корема.
Полезните бактерии, които се съдържат в киселото зеле, също така ще премахнат вредните бактерии от стомаха. Съдържанието на целулоза ще подобри функциите на храносмилателната система и стомаха.
Високото съдържание на витамин С в зелето ще опази майката и детето от вирусни инфекции. Зелевият сок е много полезен за майката, защото премахва симптомите на токсикация. По време на бременността тя е много опасна.
Токсикацията може да е опасна и дори да предизвика спонтанен аборт, затова бъдещата майка трябва да внимава много. Достатъчно е да се пие по половин чаша три пъти дневно, за да се предпази от тази опасност.
В киселото зеле има витамин В, който спомага за усвояването на белтъчините. Той също така е свързан с доброто настроение и сън, които са много важни през бременността.
Микроелементите - калий, калций, магнезий и цинк, които се съдържат в прясното и в киселото зеле, ще заздравят ноктите на бъдещата майка.
Зелето влияе добре на обмяната на веществата, което е от голямо значение за майката, тъй като спомага за предотвратяване натрупването на излишни килограми по време на бременността.