Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Котките виждат стопаните си като големи котки

Котките виждат стопаните си като големи котки

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Котки

Последните проучвания на биолога доктор Джон Брадшоу показват, че домашните котки възприемат стопаните си като себеподобни, но с по-големи размери.

Затова експертът казва да не се учудвате, ако вашата котка ви донесе мъртво животно – тя приема, че по този начин ви прави подарък.

Ако котката ви изправи опашка, което по принцип е знак за поздрав към другите котки, означава, че домашният ви любимец е много привързан към вас.

Доктор Джон Брадшоу е изучавал котките повече от 25 години и опитът му е показал, че макар и от дълго време да са питомни животни, те все още пазят дивото в себе си.

Котка

Факт е, че котките не са напълно опитомени като кучетата и макар да са безобидни за хората, те са в състояние да убият или изядат представители на няколко хиляди други животински вида.

Техните по-големи роднини – лъвовете и тигрите, от друга страна са способни да се хранят с не повече от 100 животински вида.

Смята се, че котките са еволюирали в пустинен климат. Това обяснява защо обичат топлината и слънчевата светлина и често спят през деня на най-топлите места. Лицата им са сухи и обичат да ги заравят в пясъчниците.

Доктор Брадшоу не пропусна да предупреди хората, които обичат котки, че трябва да ангажират вниманието си към защита на вида им.

Котките виждат стопаните си като големи котки

"Колкото повече ги изучавам - от най-смелите и диви до най-галените сиамски, толкова повече се убеждавам, че вече не можем да си позволим да ги приемаме за даденост. Необходим е по-обмислен подход към разплождането и към съхранението им, ако искаме да се гарантира тяхното бъдеще." – заяви ученият.

След направените изследвания е установено, че има 4 вида котешки индивидуалности - интелигентно-чувствителна, емоционално-протективна, агресивна и срамежлива.

Друго подобно проучване установи, че хората, които предпочитат котка за домашен любимец, са по-отворени за нови преживявания и по-високо образовани, но от друга страна по-трудно се самодисциплинират, по-склонни са към стресови състояния и рядко съдействат на околните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
46
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Диляна
Диляна
06.10.2014 21:46
Имам две прекрасни създания вкъщи, и двете са прибрани от улицата като бебета.Те са единствените чиято любов е безпрекословна и същевремвнно не подложена на съмнение.Винаги разбират настроението ми и са съпричасти с тъгата или щастието ми.
12
2
Нуши
Нуши
10.02.2014 16:50
Утре ще ми носят коте бебе. Прекрасни са! Последното ми коте сиамче почина минала година през април! По умно и по прелестно създание съм нямала. Тя комуникираше с нас, спасявала ни е от наводнение,когато мъжът ми лежеше болен тя стоеше на възглавницата му и следеше какво му правят. Ако някой доктор не й харесваше ръмжеше. Винаги предупреждаваше ако някой идва у дома. Ако някой не й харесваше тя не го пускаше. Понякога духът й ни посещава. Усещам стъпките й, а понякога чувам гласа й. Беше на-прекрасната котка. Казваше се Китана. Вечна й памет!
17
1
Дия
Дия
04.02.2014 10:05
Страхотни създания-красиви,умни и своенравни.Обичам ги!
15
1