ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какво е перикардит и какви са симптомите?

Какво е перикардит и какви са симптомите?

Перикардит

Перикардът е външната обвивка на сърцето – ако мембраната се подуе или възпали, състоянието се нарича перикардит. Най-често заболяването предизвиква болезнено усещане в областта на гърдите.

Какви са останалите симптоми на заболяването? Болката обикновено се описва като остра или като усещане за бодежи в областта на сърцето. Дискомфортът може да възникне внезапно и да се разпространи по врата или по ръката.

Дискомфортът се усилва, ако човек легне, но се усеща значително по-слабо, ако е в седнало положение или е наведен. Възможно е болката да се увеличи при по-дълбоко вдишване или при кашлица. При някои болни дискомфортът значително се увеличава при завъртане на лявата страна.

В по-голямата част от случаите болният усеща внезапна болка, пронизваща, която се появява от лявата страна на гръдния кош или зад гръдната кост. Повечето хора описват състоянието по скоро като болезнен натиск, чиято интензивност се променя.

Сърдечни проблеми

Доста трудно е да се различат симптомите на перикардит от тези на инфаркта. Заради това лекарите препоръчват при усещане на някакви непознати болки в гърдите, задължително да се посети квалифицирана помощ.

Възможни изяви на състоянието са още вдигането на висока температура, внезапно усещане на умора и слабост, гадене, често се появява и кашлица. При някои хора се наблюдават и следните симптоми – подуване на краката или корема, сърцебиене, задух, ако пострадалият е в легнало положение.

За да се назначи лечение и да се излекува състоянието, трябва да се установят причините за него, както и как протича то – остро или хронично. Причинители могат да бъдат инфекциозни агенти, тоест гъбички, паразити или бактерии.

До перикардит могат да доведат и някои автоимунни заболяванияревматоиден артрит, например. Причинители на заболяването могат да са болести, които са свързани с обмяната на веществата, тумори, различни травми, вродени аномалии. Диагнозата се поставя от кардиолог – прави се преглед със слушалка, ЕКГ и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest