ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Нина Ричи

Великите дизайнери: Нина Ричи

Нина Ричи
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Марката Нина Ричи е известна на всички. Изящни тоалети, оригинални аромати - това е визитната картичка на фирмата, чиято създателка прави една от най-шеметните кариери.

Прочутата модистка е родена в семейството на италианец обущар и е записана като Мария Аделаида Ниеле. След преселването на фамилията във Франция баща ѝ изработвал обувки за богати клиенти. Той обаче починал преждевременно и тогава, за да помага на семейството, малката Мария започнала работа в шивашко ателие. По-късно се преместила в галантерийно ателие, където се прочула с изготвянето на чудесни шапки. Продукцията ѝ се продавала с голям успех.

След време обаче Мария се върнала в шивачницата, за да усвои докрай тънкостите на шивашкото изкуство и моделиерството. Така Мария се издигнала до първа модистка в Дома на модата Рафин в Париж и започнала да получава изгодни оферти за работа от редица модни шивашки фирми.

През 1904 г. Мария се запознава с бъдещия си мъж Луи Ричи и след сватбата променя името си на Нина Ричи. То не било съвсем псевдоним, тъй като в семейството я наричали Нина. Бракът ѝ обаче не потръгнал и скоро съпрузите се развели. От този момент единствената цел на Нина била да отгледа и възпита своя син, за чието бъдеще младата преуспяваща модистка работила, без да щади сили.

Нина Ричи е на 49 години, с натрупан 20-годишен опит при Raffin, преди да започне да прави колекции за собствената си марка. Първоначално създава официални рокли, а синът ѝ се занимава с мениджмънта и финансите на марката. Тя работи с фабриката и директно с манекена, за да е сигурна, че има правилната кройка при завършването й.

Моделите на Nina Ricci са женствени, романтични и изискани. През 1945 година, след края на Втората световна война, дизайнерите се чудят как да привлекат отново вниманието на жените към висшата мода, докато събират пари за възстановяване на следвоенните поражения.

Рокля на Нина Ричи

Робърт Ричи дава идея, която реализира заедно с Лусиен Лелонг, председател на Търговската камара. Над 150 манекена са облечени от 40 известни дизайнери на висша мода, включително Баленсиага (Balenciaga) и Madame Gres и са изложени в Лувъра в Париж. След огромен успех колекцията обикаля из Европа и САЩ.

Стилът Нина Ричи се характеризира с една дума - финес. Използват се най-скъпите и качествени тъкани - релефна дантела, кадифе, атлаз, брокат, обшити с перли, кристални мъниста или златни конци. Великолепни са не само материите и изработката, но и детайлите които оформят силуета - шлейфове, наметки, кринолини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest