ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Кристобал Баленсиага

Великите дизайнери: Кристобал Баленсиага

Кристобал Баленсиага
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см-18%
Качество без компромис:
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см
59.00 лв.
48.38 лв.
Виж ››

Наричат Кристобал Баленсиага един от най-великите дизайнери, пионер в модата, моден диктатор, властелин на семплата и фина линия. Историята на Баленсиага се развива като в приказка – от бедно момче с гениални идеи той се превръща в икона и променя модния подиум.

Роден е през 1895 година в Гетария, в близост до град Сан Себастиян, Испания. Баленсиага придобива голям опита като шивач, докато асистира на шивачките в града, където е роден. Малкият шивач става популярен още в съвсем крехка възраст, като прави сериозно впечатление на дамите с невероятните си шивашки умения. Забелязва се и талантът на момчето да копира до пълно съвършенство произведения на майсторите от висшата мода (Haute couture).

През 1916 година отваря свое ателие в град Сан Себастиан. След 15 години Баленсиага се превръща в един от най-великите модни шивачи в Испания, дори не би било преувеличено да се каже, че е един от най-добрите в Европа. През 1937 година се мести в Париж заради гражданска война в Испания, а там продължава да се занимава с мода.

Баленсиага бързо е приет от парижани, защото освен таланта си – да измисля изключителни облекла, той може да скрои и дори да ушие тоалета. Той открива и ателие на улица Avenue George V, No.10.

След първата си колекция в Париж той прави революция в модата. Неговото име се превръща в еталон за особена и невиждана до момента елегантност. Нетипичните му за това време модели успяват да спечелят модния пазар.

Именно Баленсиага за първи път си позволява да разголи шията на жената. Той слага акцент на разголената шия и раменете – показва един по-различен поглед на женската красота и тяло. Той е и първият, който се е осмелил да предложи сака, които не са вталени, както и рокли, които падат свободно на телата на дамите.

Баленсиага е особено популярен с тъмните цветове, които използва – стилните силуети и елегантността във всичките модели на дизайнера не остават незабелязани.

Баленсиага

През 1939 година дизайнерът показва забележителна колекция – преобладават падналите рамене, забелязва се силно подчертаната талия, липсата на корсет, както и обемът при бедрата на полите.

По-късно дизайнерът показва нови свободни рокли, но добавя допълнителен обем в раменете. После идват свободните рокли тип риза, саката и палтата с широки ръкави (тип прилеп) и разбира се – цветните чорапогащи. Няма да бъде преувеличено, ако се каже, че дизайнерът живее за съвършенството в модата.

На едно свое ревю той изгонва човек от публиката, който се опитвал да скицира негова дреха. В модната история ще останат 93-те колекции, които е създал дизайнерът. В тях се откриват гениални нововъведения, от които дизайнерите се възползват и днес. Може би най-отличаващото от всичко, което е създал, са различните ръкави, които показва – специфични дължини и форми.

С чест и достойнство, което може да притежава само един такъв творец, Баленсиага се оттегля през 1968 година след забележителен и запомнящ се труд. Той е сред първите дизайнери, които се осмеляват да облекат манекенките в боди.

Великият Кристобал Баленсиага се е превърнал в легенда в Париж – неговите забележителни тоалети и идеи продължават да живеят и днес в колекциите на дизайнерите. Дизайнерът умира през 1972 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest