Алергии

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Алергии

Алергиите представляват патологична реакция на организма към определени вещества от заобикалящата среда – лекарства, храни, животни, полени и много други. Тези вещества са познати като алергени и предизвикват свръхчувствителност в някои хора.

При наличие на алергични реакции организмът приема съответните алергии като заплаха и в резултат на това се наблюдават бурна реакция срещу тях. Рискът от развитие на определена алергия е зависим от гените на човек.

Ако имунната система на единия от родителите реагира бурно на дадено вещество, вероятността детето да се разболее е около 20 до 30 процента. Ако и двамата родители имат чувствителност към определено вещество, то рискът се покачва чак до 80 процента.

В нормалното си ежедневие всеки човек може да влезе в контакт с над 70 000 химически вещества, съдържащи се в пластмаси, козметични продукти, пластмаси и редица други.

Видове алергии

Основно се различават четири типа алергии:

Първият тип включва най-често срещаните алергии като копривна треска, алергична астма и сенна хрема. При този тип алергии организмът реагира между няколко секунди и няколко минути след контакт с евентуалния дразнител. Заради бързата реакция този вид алергии се наричат алергии с моментална реакция.

При вторият тип алергии имунната система напада самите клетки на организма. Най-честите причинители на тези алергии са определени видове медикаменти.

При третия тип алергии алергените предизвикват възпаления, като в тази категория най-често попадат фермерският бял дроб, при който спори на гъбички от мухъл възпаляват алвеолите.

Четвъртият тип алергии се причинява от вещества от изкуствени материали, хром и никел проникват през кожата и се свързват дикретно с клетки и вещества в организма. Най-известната алергична реакция от този тип е т.нар. контактна екзема, която причинява много силен и сърбящ кожен обрив.

Причини за алергии

Непоносимост към глутен

Причините за развитие на алергии могат да бъдат най-различни. За появата им е необходими наличие на някои фактори – алерген, промяна в реактивността на организма. Съвкупността им предизвиква патологичния имунен отговор, който провокира алергията. Смята се, че основните фактори за появата на алергии са:

- Ужилвания от насекоми – данни за алергии към ужилвания се откриват още в най-дълбока древност. Най-честите причинители са стършели, мравки, оси, пчели, паяци, бълхи, комари и кърлежи. Най-добре изучена е пчелната отрова, която причинява над 90% от всички алергии от този вид;

- Респираторни алергии – най-голямата група. Тук се включват поленовите алергени; битови алергени (прах, плесени, прахови микрокърлежи и др.); слюнка от домашни животни, епидермални алергени;

- Цъфтящите растения, които често предизвикват алергии, се срещат в нашата страна от ранна пролет чак до късна есен. Тези полени се пренасят на големи разстояния;

Микрокърлежите, които се намират в домашната прах, могат да причинят алергична реакция целогодишно, възможно е дори да предизвикат кожни реакции. Акарите се откриват най-вече в одеялата, дюшеците, мебелите, възглавниците, килимите и други.

Друг често срещан алерген, който се намира в дома, са плесените. Те са изключително опасни, а техните спори се разпространяват във въздуха.

В групата на животинските алергени спадат слюнка, пърхот и косми. Най-често срещаните източници на този вид алергени са котки, кучета, птици и зайци.

Хранителните алергии могат да засегнат почти всеки човек в определен момент от живота. Най-често срещания алерген в храната е протеинът, който имунната система разпознава като вреден. Храните, които са основните причинители на алергии, са яйца, мляко, фъстъци и дървесни ядки (орехи, лешници, шамфъстък, кокосов орех), семена, соя, риба, миди, пшеници, някои плодове, пшеница и соя.

Друг чест причинител на алергия е слънцето. Слънчевата алергия предизвиква червен сърбящ обрив на кожата. Най-често поразените части са длани, ръце, задната част на шията, долната част на краката.

Симптоми при алергии

Най-често срещаните симптоми при алергии са кихане, запушен или течащ нос, сърбеж по кожата и очите. Течащият нос се характеризира с воднист и бистър секрет, а запушването на носа се дължи на набъбването на лигавицата в резултат на алергена.

Кихането е своеобразен механизъм на организма да се освободи от дразнителите, като ги премахне със секретите. При наличие на алергия кихането е продължително и продължава с дни. Алергията може да причини сериозни кожни обриви, каквито са екземата и уртикарията. Това са и най-честите кожни проблеми.

В някои случаи острите алергични реакции се проявяват със силна кашлица и проблеми с дишането, силно сърбящи обриви, които могат да засегнат цялото тяло. При най-тежките прояви може да се стигне до опасен и дори животозастрашаващ оток на ларинкса.

Диагностициране на алергии

Алергични реакции

Поставянето на диагнозата за съответната алергия е сложен и дълъг процес. Правят се кръвни тестове, благодарение на които може да се установи повишената концентрация на биологични течности в кръвта на специфични клетки, които са главните виновници за бурния отговор на имунната система.

Кожно алергичните проби се извършват чрез въвеждане на малки количества алергени и след известно време се забелязва реакция на кожата. Друг начин за откриване на алергиите е провокационният тест. Принципът тук е да се възпроизведат симптоми при алергична реакция чрез поставянето на човека с предполагаемия причинител на алергията.

Лечение на алергии

Основните начини за овладяване на алергиите са прием на лекарства, които повлияват неприятните симптоми; избягване на контакт с факторите, които отключват реакцията; прием на специфични лекарства за предотвратяване на патологичните реакции от страна на имунната система.

Друг начин е т.нар. специфична десенсибилизация, която представлява много дълъг процес на лечение, продължаващ до 5 години. Този метод позволява на лекуващите се хора да понесат повишаващо се количество алерген, като се избягва алергичната реакция. Въпреки всичко и този метод не може да помогне във всички случаи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest