ezine.bg»Статии»За Дома»Кои стайни растения са отровни?

Кои стайни растения са отровни?

алое вера е сред отровните стайни растения
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Растенията внасят красота и уют в дома ни. Но трябва да сме внимателни при тяхното отглеждане, защото много от любимите ни стайни растения са отровни. Ето и някои от най-популярните стайни растения, които са опасни.

Особено популярна е коледната звезда. Листата, стеблото и млечният ѝ сок са отровни. При поглъщане предизвикват гадене и повръщане, а при контакт с кожата причиняват обрив.

Опасна е и царицата на есента – хризантемата. Отровните й части са листата и стеблата. Контактът с тях може да предизвика алергична реакция и различни форми на дерматит.

Алое вера се използва в много козметични продукти. Но сокът му е отровен и може да предизвика алергични реакции. Ако решите да го ползвате, капнете малко на ръката си и изчакайте, за да видите дали ще се появи дразнене. Не поглъщайте сока на алое вера, защото може да причини стомашно разстройство.

Амарилисът има отровна луковица. Поглъщането й предизвиква разстройство, гадене и повръщане.

бръшлянът е отровно стайно растение

Въпреки че по-често се отглежда навън, бръшлянът се развива добре и като стайно растение. Листата му са отровни и поглъщането им причинява затруднено дишане, повръщане, парализа и кома.

Красивите хортензии също крият рискове за здравето ни. Отровните им части са листата и пъпките, които причиняват повръщане, коремни болки, диария и дори кома. Възможна е и появата на контактен дерматит при хора с чувствителна кожа, ако пипат растението.

Цикламата има отровни корени. Поглъщането им има ефект на силно очистително.

Рододендронът може да причини секреция от носа, сълзене и повръщане.

Отровни са листата и стеблата на фикусите, заради сокът в тях, който може да предизвика алергична реакция и възпаление на кожата.

Антуриумът е популярно стайно растение заради дълготрайния си растеж. Трябва да те много внимателни при отглеждането му, защото всичките му части са отровни. При поглъщане причинява болезнено възпаление на устата и гърлото.

Изяло отровно стайно растение е дифенбахията. Поглъщането води до болезнен оток на гърлото и загуба на гласа. Ако сокът попадне в очите, причинява болка и подуване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest