Болки в корема

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Болки в корема

Болките в корема, най-общо казано, обхващат всяка една болка, която възниква в областта на корема, намираща се между слабините и гръдния кош. Болките в корема са сред най-често срещаните оплаквания и в голяма част от случаите отминават бързо и не са причинени от опасно медицинско състояние.

Болките в корема са термин, описващ болка, която идва от органите в коремната кухина. Това са коремната аорта, органите на храносмилането, бъбреците, апендикса и слезката. По своята същност коремната аорта е основен артериален съд в областта на корема и е разположен по задната му стена. Изпълнява важна роля, защото снабдява с кръв не жизненоважни органи, а и долните крайници.

Органите, които вземат участие в храносмилането, са стомахът, черният дроб, жлъчният мехур, панкреасът, тънките и дебелите черва, долният край на хранопровода.

Болките в корема обаче може да произхождат от друго място – като тазовата област или дори гръдния кош. Някои инфекции на тялото също предизвикват болките.

Важно е да се отбележи, че силата на болките в корема невинаги съответстват на сериозността на състоянието, което ги провокира. Така например слабите болки могат да са причинени от опасни заболявания като рак на дебелото черво, а много силна болка може да е причинена от газове в червата.

Причини за болки в корема

Причините за поява на болки в корема могат да бъдат много и разнообразни. Най-често срещаните са алергия или непоносимост към определени групи храни, бъбречни камъни, менструални болки, язва, хроничен запек, лактозна непоносимост, хранително натравяне, апендицит, инфекция на пикочните пътища, запушване на червата (частично или пълно), дивертикулит, перитонит, възпалителни болести на червата, тумори.

Една от най-често срещаните причини за болка в корема е лошото храносмилане, познато с медицинския термин диспепсия. Характеризира се с гадене, оригване, болки в долната част на корема и подуване. Диспепсията често е породена от прекалено пикантни и мазни храни или от гастроезофагеален рефлукс.

Видове болки в корема

Стомашни болки

Колики

Това са болки, идващи на вълни. Обикновено са много силни, започват и спират внезапно. Много честа причина за този вид болки в корема с камъни в жлъчката или в бъбреците.

Генерализирани болки

Това са болки, които обхващат по-голямата част от корема. Леката болка е характерна за наличието на газове, лошо храносмилане или вирусни гастроентерити. Ако болката се засили, е възможно да става въпрос за запушване на червата – много опасно състояние, изискващо спешна лекарска намеса.

Локализирани болки

Това означава, че болката се усеща само в малка част на корема. Възможно е този вид болка да сигнализира за проблем в стомаха, жлъчния мехур или апендикса.

Спазми

Познати са и като болезнени крампи. В повечето случаи не са причина за безпокойство, защото са причинени от метеоризъм. Дължат се на ускорената перисталтика на червата и често след тях човек страда и от диария. Ако обаче тези спазми се появяват твърде често и продължават по-дълго време, е хубаво да се направи консултация с лекар.

Това са четирите най-големи групи болки в корема, но те могат да се разделят на още подгрупи:

Спазми в долната част на корема

Когато са придружени с подуване на корема, газове и дискомфорт, най-вероятно става въпрос за синдром на раздразненото дебело черво или промяна в чревната микрофлора.

Болки в пъпната област

Много често болките около пъпа са причинени от прекаляването с мазни храни, но високите нива на естрогена също могат да ги причинят.

Лошо храносмилане

Внезапна болка отляво

Много често е причинена от дивертикулит (възпаление на дебелото черво). Другите симптоми могат да бъдат запек, спазми и подуване. В голяма част от случаите дивертикулитът е причинен от липсата на фибри в дневното меню.

Внезапна болка отдясно в корема

Силни болки със спазми в тази област на корема могат да са симптом на чернодробен проблем, жлъчна криза, спукан апендицит.

Болки и парене високо в стомаха

Това са болки, които обикновено сигнализират за язва, гастрит или прием на лекарства, дразнещи лигавицата на стомаха. Възможно е да са провокирани и от бактерията Хеликобактер пилори.

Болки в корема, в комбинация с парене в гръдната област и киселини

Маточина при болки в корема

Това е симптом, който може да не е свързан с коремните органи, а по-скоро сигнализира за сърдечен проблем. Все пак не е изключено да е причинен от гастрит, рефлукс, язва или възпаление на хранопровода.

Лечение на болки в корема

Ако болките в корема са леки и са се появили скоро, то всеки може да предприеме у дома някои мерки, които да облекчат дискомфорта.

Препоръчва се пиене на млако вода и почивка, без физическо натоварване. Хубаво е да се избягва приемането на големи количества храна, както и прием на мазни, тежки и пикантни храни.

Ако болката е в горната част на корема и се появява след прием на определени храни или след преяждане, то най-вероятно става въпрос за проблемно храносмилане или гастроезофагеален рефлукс. В такъв случай трябва да се избягва кофенът, алкохолът и газираните напитки, доматите, мазните храни, цитрусите.

При появата на болки в корема не бива да се пият произволни противовъзпалителни средства, освен ако не са изрично предписани от лекар.

Все пак не всяка една болка в корема може да премине в домашни условия. Потърсете спешно лекарска помощ, ако болката е съчетана с повръщане на кръв или наличие на кръв в изпражненията, както и ако има болки във врата, раменете и гърдите.

Други притеснителни симптоми, изискващи лекарска намеса, са много силна и внезапна болка; твърд корем, болезнен при натиск; бременност; трудности при дишане; наскоро претърпяна травма в областта. Това са потенциално опасни състояния и незабавната лекарска помощ е задължителна.

Консултация с лекар, макар и не спешна, трябва да се направи, ако болката в корема продължава повече от седмица; ако болката се засилва; ако има подуване, продължаващо повече от 2 дни; дълго повръщане или висока температура; липса на апетит от дни; необяснимо отслабване.

Народна медицина при болки в корема

Народната медицина може да бъде много ефикасна при болки в корема, но следващите лекове не могат да помогнат при по-сериозни състояния и заболявания.

При коремни болки, причинени от газове, на помощ има полезният джинджифил. Прави се чай от пресен корен, но може да се приема и под формата на сок или просто да се сдъвче. Дъвченето на мента или пиенето на чай от мента е превъзходен начин за намаляване на болките в корема. Босилекът също много ефективно потушава оплакванията.

Ако болките в корема са причинени от язва, народната медицина препоръчва прием на мед с топла вода, отвара от жълт кантарион, маточина, зелев сок или сок от картофи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest