Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Най-големите ползи от рициновото масло

Най-големите ползи от рициновото масло

Рициново масло

Рициновото масло е растително масло с многобройни ползи, което се използва от хиляди години. Произвежда се чрез извличане на масло от семената на растението Ricinus communis. Тези семена, които са известни като рицин, съдържат токсичен ензим със същото име. Въпреки това процесът на нагряване, който рициновото масло претърпява, позволява то да се използва безопасно.

Натуралният продукт има редица медицински, промишлени и фармацевтични употреби. Той обикновено се използва като добавка в храни, лекарства и продукти за грижа за кожата, за промишлен смазочен материал и дори за биодизел.

В Древен Египет рициново масло е горено като гориво в лампите. В народната медицина се използва като естествено средство за лечение на различни заболявания и състояние. Дори се дава на бременни жени за предизвикване на раждане.

Днес рициновото масло остава популярно естествено лечение за общи проблеми като запек и кожни заболявания и се използва често в продукти за естествена красота. Вижте в следващата редове най-големите ползи от рициново масло.

Слабително действие

Запек

Може би една от най-известните ползи от рициново масло е като естествено слабително. Натуралният продукт увеличава движението на мускулите, които пронизват червата, като помагат за изчистването им. Когато се консумира от устата, рициновото масло се разгражда в тънките черва, освобождавайки рициноловата киселина, основната мастна киселина в рициновото масло. Рициноловата киселина след това се абсорбира от червата, стимулирайки силен лаксативен ефект. Въпреки че може да се използва за облекчаване на слаб до среден запек, рициново масло не се препоръчва като лечение за дългосрочни проблеми.

Хидратира кожата

Рициновото масло е богато на рицинолова киселина - мононенаситена мастна киселина. Тези видове мазнини действат като овлажнители и могат да се използват за хидратиране на кожата чрез задържане на водата. Рициновото масло често се използва в козметиката за насърчаване на хидратацията и като се добавя към продукти като домашни маски за лице. В чистия си вариант то е още по-ефикасно и дори се препоръчва пред повечето продукти на съвременната козметична индустрия, защото не съдържа химикали и токсини.

Зарастване на рани

Нанасянето на рициново масло върху раните създава влажна среда, която насърчава изцелението и предотвратява изсушаването на раните. То стимулира растежа на тъканите и така създава естествена бариера срещу бактериите. Също така намалява сухотата и натрупването на мъртви клетки, които обикновено бавят заздравяването на раните.

Лечение на акне

Акне

Рициновото масло има някои свойства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на акне. Възпалението се смята за фактор в развитието и тежестта на акнето. Благодарение на високото съдържание на рицинолова киселина, растителният продукт спира възпалителните процеси и отпушва порите на кожата. Това спира омазняването и премахва акнето.

Лечение на гъбички

Candida albicans са вид гъбички, които обикновено причиняват стоматологични проблеми като свръхрастеж на зъбна плака, кървящи венци и инфекции на кореновите канали. Рициновото масло има антигъбични свойства и може да помогне да се преборите с кандида, като поддържа вашето орално здраве. Растително масло може също така да помогне за лечение на стоматит, свързан със зъбите, болезнено състояние, за което се смята, че е причинено от свръхрастеж на Candida. Това е често срещан проблем при възрастните хора, които носят зъбни протези.

Виж също как рициновото масло прави миглите неустоими.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest