ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Десет признака, че котката ви обича

Десет признака, че котката ви обича

Чрез мъркане котката показва любов
Комплект от 2 броя двустенни термо чаши по 350 мл
Препоръчано за теб:
Комплект от 2 броя двустенни термо чаши по 350 мл
28.00 лв.
Виж ››

Казват, че котките не се привързват към стопаните си като кучетата. Но всъщност това не е вярно. Истината е, че котките също обичат. Въпросът е как изразяват привързаността си. Вижте в следващите редове признаци, че котката ви обича.

1. Побутване

Този котешки акт на обич получават само първенците. Котката ви ще ви се изправи, ще наведе глава и ще ви побутне с чело. Това любящо докосване често е свързано с усилено освобождаване на хормони, наречени ендорфини – както в организма на животното, така и в собственика.

2. Търкане на бузи

Животното ясно показва, че се чувства като у дома, когато разтрива бузите си по ъглите на мебелите и евентуално по краката или ръцете ви. Това действие спомага отделянето на масла от лицевите жлези от котката, претендирайки всичко докоснато за свое. Не се ядосвайте – бъдете благодарни, че маркира територията си така, а не впръсква котешка урина.

3. Поклащане на опашката

Котката ви обича, ако ви следва навсякъде

Необходимо е да знаем, че опашката на котката е своеобразен барометър за настроение. Тя се мята бясно, когато животното е уплашено или развълнувано. От друга страна, когато опашката се приближава към вас или е в позиция, издигната лениво във въздуха и трептяща на върха си, писаната споделя, че вие сте целият свят.

4. Очен контакт

Втораченият поглед, придружен с мързеливо примижване на едното или и двете котешки очи, е еквивалентът на целувка на коте. Отговорете на любовният призив, като спокойно мигнете обратно.

5. Мъркане - включено

Стабилният, ритмичен звук, който се излъчва, когато котката ви вдишва и издишва, често се свързва със задоволство. Малко хора са запознати обаче, че мъркането може да се освобождава, когато тези животни се нуждаят от успокоение (физическо и психическо) или кърмят.

6. Близост

Котките предпочитат топло местенце за спане, но въпреки това да предпочетат вашият скут пред мекичкото си легло трябва да бъде приемано като висша степен на почитание. Макар всички възможности, пухкавата животинка избира да бъде с вас, вместо в покоите си.

7. Мачкане с лапички

Котката се гушка във вас, защото ви обича

Мачкането с лапички е знак за привързаност и носталгия към времето, когато са били малки котенца – така може да се обясни мачкането ту с лява, ту с дясна лапичка. Инстинктивното поведение произлиза от първите дни от живота на котенцата, когато притискат лапите си срещу млечните жлези на майчиното тяло, за да окуражат притока на млякото.

8. Облизване

С този признак на обич котката ви поканва в нейния вътрешен кръг от специални котки – нищо, че нямате нищо общо с тях. В дивата природа взаимното близане и грижа за козината е сплотяващо колектива социално поведение, знак за доверие и приятелство.

9. Подаръци

Еволюцията и опитомяването не са изкоренили съвсем вътрешния ловец от вашата котка. След успешен лов, тя може да постави главата на мишката или гущерната опашка на място, което е сигурна, че ще посетите - като възглавницата, например. Щедрото животно споделя плячката си, за да ви благодари за грижата и храната, или просто ви показва, че официално сте член на неговия прайд.

10. Високочестотен звук

Котките са способни на повече от дузина вокализации, вариращи от съскане до пронизително мяукане. Ослушвайте се за високочестотния звук – той е предавател на любовта и вниманието. Когато различите сладостния тон, бъдете сигурни, че е знак за обич при котките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest