Защо жените страдат повече от булимия, отколкото мъжете

Булимия

Булимията е един вид нарушение на апетита. Болният от булимия се опитва да контролира собственото си тегло, като за тази цел след всяко хранене "очиства" стомаха си с помощта на слабителни препарати или предизвиква повръщане.

Жените страдат от тази невроза по-често, отколкото мъжете, въпреки че през последните години все повече и повече представители на силния пол биват също засягани.

Причините за булимията са разнообразни. Но според специалистите най-важните две от тях са стресът, съчетан с манията от поддържане на фина и стройна фигура.

Редовното преяждане и злоупотреба с високо енергийни продукти са се превърнали в способ за отвличане вниманието от проблемите. Тъпчейки се с храна жените се опитват да компенсират стреса.

При повечето мъже храненето е просто един навик. Те са свикнали с мисълта, че просто трябва да утоляват глада си три пъти ден - сутрин, обед и вечер.

Но за жените самият процеса на хранене е свързан с емоции. При тях удовлетворението на чувството на глад е последствие от съвсем различни чувства като гняв, раздразнение, радост.

Защо жените страдат повече от булимия, отколкото мъжете

Неврозата, свързвани с прекомерното преяждане, е наречена лакомия. Съвременната мода жените да са слаби като карфици, също провокира това заболяване. На първо място е булимията, а след нея - анорексията (отказ на жените да се хранят, за да губят тегло).

Патологичното желание да отслабнат е нещо като запазена марка на жените. Жени, които се стремят да се придържат към идеалите за красота и забравят за своята собствена самоличност, най-често имат ниско самочувствие и комплекси от детството.

Тези хора вярват, че всичките им проблеми ще изчезнат, ако те са в отбора на слабите.

Понякога болните от булимия пациенти не могат да я преодолеят без професионална помощ. За повишение на самочувствието е нужно да се консултират с психотерапевт. Най-важното условие за психологически комфорт е възможността за самоизява.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати