Мазолите разказват за здравето ви

Мазолите разказват за здравето ви

Съществуват много методи за самостоятелна диагностика на състоянието на организма. Специалисти по диагностиката препоръчват на желаещите да разберат дали органите им функционират правилно, да прегледат стъпалата си за мазоли.

Под мазоли те имат предвид не онези, които са се образували заради нови или неудобни обувки, а тези, които по-скоро са загрубяла кожа, която по никакъв начин не се премахва, въпреки хилядите търкания с пемза и скъпи скрабове.

Стъпалото, от гледна точка на източната медицина, е проекция на всички наши органи. От това става ясно, че всеки неблагоприятен процес в организма трябва по някакъв начин да се отрази и на стъпалата.

Но не забравяйте, че достоверен признак за съществуването на някаква болест са само идентичните мазоли на двете стъпала. Започнете самодиагностиката от палците си.

Огледайте ги внимателно – ако има удебеляване на кожата на възглавничките или по ръбовете, има шанс да става въпрос за болести на стомашно-чревния тракт, както и за нарушаване на обмяната на веществата.

Обърнете внимание и на кутретата – ако има отстрани или отгоре мазоли, това може да е предупреждение на влошена работа на пикочните пътища. Петите може да се втвърдяват при отслабване на имунната система.

Ако имате мазоли по периметъра на петите, не пренебрегвайте състоянието на ставите си. Ако външните краища на стъпалата имат уплътнени участъци, трябва да се видите с ортопед, тъй като може да страдате от проблеми с гръбнака.

Ако уплътнената кожа се разпространява не само по ръба на петата, а по целия й периметър, имате сериозни проблеми със стомаха. След това огледайте всяко едно стъпало поотделно. Под кутрето на десния крак удебелената кожа сигнализира за проблеми с жлъчката и черния дроб.

Ако проблемът е под кутрето на левия крак, става въпрос за заболяване на сърцето, затова посетете в скоро време кардиолог. Ако външният край на палеца ви е втвърден, имате проблеми с щитовидната жлеза.

Върху костиците на палците жените имат плътна кожа в случаи на гинекологични заболявания, а при мъжете сигнализират за проблеми с простатата. Без да е стопроцентов, този метод на самодиагностика може да е само подсещащ да се разходите до лекаря.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати