Антибиотиците не лекуват грип и вирусни инфекции

Антибиотиците не лекуват грип и вирусни инфекции

Забравете за опцията „антибиотици”, ако сте лепнали настинка, имате кашлица и болно гърло, тъй като злоупотребата с тях допринася за разпространението на болнични инфекции и застрашава жизненоважни лечения.

За опасността от рутинното предписване на антибиотични препарати предупреждава Европейският център за превенция и контрол на заболяванията.

Според експертите от базирания в Стокхолм център, който се занимава с контрол на инфекциозните заболявания в Европа, ненужните, в повечето случаи, антибиотици водят до увеличаване на инфекциите, резистентни на тях.

Учените предупреждават, че модерната медицина е стигнала до точка, в която има опасност да спре да функционира, тъй като антибиотиците стават безсилни срещу опасните за живота зарази.

На практика трансплантациите, поставянето на изкуствени стави, химиотерапията, неонаталните грижи при преждевременни раждания и т.н ще трябва да бъдат преустановени, тъй като антибиотиците, които трябва да предпазват пациентите от болнични инфекции, вече няма да са ефикасни.

Много лични лекари на Острова обаче се оплакват, че настинали и хремави пациенти ги притискат и се ядосват, ако медиците не им предпишат "най-силните" лекарства.

Антибиотиците не лекуват грип и вирусни инфекции

Те забравят, или не знаят, че антибиотиците не борят вируси, а бактериални инфекции, че не действат срещу вируси като грипния, срещу възпаление на ухото, болно гърло, синузит, бронхит.

Европейските експерти признават, че част от проблема са именно прекалено настоятелни и паникьосани родители.

Друго обяснение е опитът на лекарите да "угаждат" на аптеките и фармацевтичната индустрия, изписвайки по-скъпи лекарства, които не винаги са най-правилният избор. Разпространението на определени инфекции, включително метицилин-резистентните стафилококи, е било намалено чрез употребата на строго определени антибиотици и добра хигиена.

Нови бактериални инфекции обаче (като ацинетобактер) са все по-чести. Обикновено не е опасно, но може да доведе до отравяне на кръвта и тежка пневмония с опасност за живота, предупреждават специалистите.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати