ezine.bg»Статии»Здраве»Ремонт и градинарство удължават живота ни

Ремонт и градинарство удължават живота ни

Градинарство

Проведено изследване установи, че ремонтът на къщата и работата в градината са дейностите, които удължават живота на хората над 60 годишна възраст.

Тестовете установили ясна закономерност между заседналия живот и продължителността на живот на хората в напреднала възраст. Шведските учени университета Каролинска в Стокхолм подложили на цялостни изследвания 4232 души. Установено е, че градинарството намалява риска от сърдечен удар и инсулт.

Възрастните хора се тези, които прекарват повече време в заседнало положение и правят по-малко упражнения от хората в другите възрастови групи. Поради това те често започвали дейности, които са нещо по средата на заседяването и пълноценните упражнения.

Това са например поправянето на колата или ремонтът на дома, косенето на тревните площи, брането на билки или ловът. Тези хора, които са по-активни от другите през деня, доказано са изложени на по-малък риск от сърдечен удар. Дори тези, практикуващи по-скромна дейност без упражнения, също са с по-малко застрашени от хората, които не правят нищо.

Ремонт

Изследването е мащабно и е провеждано в рамките на 12 години. Така, тази активност намалила опасността от инсулт с 27% и от смърт с 30%.

Авторите отбелязват, че активното ежедневие се отразява изключително благотворно на сърдечно-съдовото здраве и дълголетието при възрастните хора, независимо дали редовно правят упражнения.

Това е така, тъй като застояването за дълго време намалява метаболизма на хората, а пълната липса на активност може да промени хормоните, произвеждани в мускулните тъкани. От своя страна това може да навреди сериозно на цялостното здраве.

Освен ремонтът и градинарството, съществуват още няколко условия, които също биха спомогнали за удължаването на живота. Това са спазването на средиземноморска диета, поддържане на нормално тегло и отказът от цигари.

Установена е ясна закономерност между подобна промяна в начина на живот и здравето на сърцето. Чрез тези прости промени можем за кратко време да подобрим състоянието на организма си и реално да удължим живота си.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати