Кучетата надушват рака на простатата

Куче

Кучетата могат да бъдат чудесна компания, но това не е всичко, те дори могат да ни подскажат, когато сме болни, сочат резултати от ново изследване.

Четириногите откриват рака на простатата четири пъти по-успешно, отколкото традиционните и добре познати тестове, сочат резултатите от проучването.

Кучетата надушвали болестта успешно в 90 на сто от случаите, твърдят специалисти. За разлика от домашните любимци обаче, традиционните тестове, които се правят, дават по-чести грешки в отчитането на състоянието на пациента.

Според данните три от четири положителни теста се оказват фалшиви и водят след себе си други допълнителни изследвания, които се оказват излишни. Положителното е, че ако не можем да се доверим на тестовете, то със сигурност бихме могли да разчитаме на кучетата.

Авторът на изследването доктор Клер твърди, че тези резултати са забележителни. Специалистът обяснява още, че с годините са отпускани милиони долари, за да се усъвършенстват традиционните методи за изследване на заболяването.

За съжаление, напредъкът, който се забелязва, е минимален. Това, разбира се, води до огромни загуби на ресурси, но още по-тревожното и страшното е, че от това страдат много от хората, които боледуват от заболяването, допълва още доктор Клер.

Проблеми с Простатата

Ракът на простатата се развива в простатната жлеза в мъжката полова система и представлява 11 на сто от всички случаи на рак при мъжете.

В по-голямата част от случаите ракът на простатата се развива бавно – в продължение на години, без подозрения за заболяването и отличаващи се симптоми, които да могат да ни насочат.

Разбира се, има и изключения, при които ракът на простатата се развива доста бързо и дава разсейки. При много мъже, на които е правена аутопсия и които са починали заради друго заболяване, е открит и рак на простатата, сочат различни проучвания.

Резултатите доказват още, че между 70 и 90 на сто от мъжете, които са на 80 години, са имали този вид рак. Оказва се, обаче, че в много от тези случаи това не е известно нито на болните, нито на техните близки.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати