Криопрезервация - нов метод за съхранение на органи

Криопрезервация

Едно от честите причини за репродуктивни проблеми при жените е изчерпаният яйчников резерв, което довежда до неспособност на организма, в частност – яйчниците, да отделят яйцеклетки или те са негодни за оплождане. Тези проблеми засягат близо 1.2 % от женската популация.

Наскоро публикуван доклад от училището по медицина в Нотингам, представя много интересни открития. Учените постигнали изумителни резултати на възстановяване оплодителната способност при овце след предварителна криопрезервация (съхранение на тъкани или органи при ниски температури) и последваща трансплантация на яйчници. В проучването са използвани по-възрастни овце, чиито яйчници се оказват с по- сходен произход с тези на човека.

Всички методи на криопрезервацията представляват отнемане на вътреклетъчната течност от органа и замяната ѝ с друга, изпълнена с криозащитни агенти. И всичко това преди същинското замразяване. А новият метод използва ново оборудване, което скъсява периода на консервацията, като замразяването става по-бавно, избягвайки се образуването на вътреклетъчен лед.

Този нов метод на консервиране на животински органи обаче представя на света и безплодните двойки нов шанс да се сдобият с така мечтаното дете. Фризирането по новата технология запазва на 100 % репродуктивната функция на яйчника, който успява да подпомогне забременяването в 64 %, от които в 29 % се стига до раждане.

Бременност

С помощта на този нов метод още преди 5 години е настъпило раждане, но след 545 дни от трансплантацията.

Екипът констатира, че основните фактори за успех при съхранението и трансплантирането на органи е продължителността на замразяването и поддържането на следоперативната съдова жизнеспособност.

Оказва се възможно съхранението само на част от яйчника при човек, но според специалистите методът не е толкова обещаващ. Смята се, че ако се криоконсервира цялата яйчникова структура, шансовете за ефективна трансплантация с последваща възможност за овулация и бременност са доста по-големи.

Този метод е обещаващ за запазване фертилитета при жените, като според учените методът може да се прилага и за други органи като бъбреци.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати