ezine.bg»Статии»За Дома»Опасностите, които ни дебнат в банята

Опасностите, които ни дебнат в банята

Жана Г.Жана Г.
Новак
554256
Опасности в банята
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Почти никой по принцип не се замисля за никаква опасност, докато се излежава във ваната или си взима душ. Всъщност в банята ни дебнат много сериозни и дори фатални опасности.

Според Съвета за битова безопасност в Америка, най-опасните места в нашите домове са баните, кухнята и стълбите. Една от основните опасности в банята е наличието на много вода.

Много хора получават сериозни травми, понякога дори с летален изход, именно заради подхлъзване в банята. Водата лесно прониква на всички места и дори да ползвате завеса за баня или душкабина, може да остане малък процеп, през който тя да се окаже на пода и да предизвика подхлъзване.

Препоръчително е ако ползвате завеса, да пускате края й от вътрешната страна на душовото корито или да сложите на пода на банята специално нехлъзгащо се килимче.

Вана

Най-добре е обаче да се сложат плочки с по-грапава повъхност за да се предотврати подхлъзване. Докато се къпем под душа или във ваната, използваме различни препарати.

Проблем предизвиква това, че шампоаните, балсамите, душ геловете, кремовете за бръснене и пяната за вана остават на повърхността на пода и я правят изключително хлъзгава.

Ако искаме да намалим риска от подхлъзване трябва след всяко къпане добре да изплакваме ваната или душ кабината. Това ще предотврати натрупването на миещите препарати по стените.

Особено опасно е за по-възрастни хора или такива, страдащи от проблеми с равновесието. Тогава трябва и във ваната или кабината да сложите допълнителна вакуумна постелка.

Искрящо чистите и добре осветени бани са чудесни, но комбинацията от светлина, бели повърхности и отразяващи елементи могат да дезориентират.

За хората с лошо зрение блясъкът на банята може да нанесе сериозна вреда. Това е опасно и за по-възрастните хора. Също така при ослепителен блясък може да е трудно да се забележи вода на пода.

Душ

Това може да се реши, като обикновените крушки се подменят с матирани или част от от банята се облепи с водоустойчиви тапети, които не отразяват толкова силно светлината.

Хората, които са по-чувствителни към ниски температури, често използват заради себе си, деца или стари хора електроуреди, с които да затоплят студената баня. Използват и другите електрически уреди – сешоари и електрически самобръсначки.

Всички електроуреди, използвани в банята, която е пълна с вода, могат да бъдат опасни и да предизвикат токови удари.

Допълнителна опасност ни дебне при подхлъзване и падане върху електрическа печка, която може да предизвика изгаряния. Всяка кърпа, килимче или парче тоалетна хартия, може да бъде потенциален източник на пожар.

Ако искате в банята да ви е топло, сложете отоплителните уреди, които са специално предназначени за тази цел. Друг начин да бързо затопляне е да пуснете горещата вода и да изчакате парата да затопли помещението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest