Кога дънките се превръщат в убийци?

Кога дънките се превръщат в убийци?

Ако си мислите, че най-популярната дреха в света, дънките, се безвредни, грешите. Дънките можели да убиват, предаде преди няколко дни ИТАР-ТАСС.

И той най-реномираните марки в света - "Армани", "Кавали" и "Долче и Габана". За какво става дума? Трите модни къщи произвеждат дънки, които убиват работниците, тъй като използват опасни технологии за получаване на ефект на "износеност" на плата.

Така модното протриването се постига с кварцов пясък. Той обаче е в състояние да предизвика силикоза у работниците. Силикозата е най-разпространеното професионално заболяване. То се причинява от вдишване на прах от кварц и отлагането му в белите дробове.

Силикозата се среща у миньори, грънчари, шлифовчици, каменоделци, стъклари, тунелджии. В хода на заболяването в белодробната тъкан се образуват малки възелчета или по-големи туморовидни възли. В белите дробове прогресивно се разраства съединителната тъкан, която обхваща все по-големи участъци. В резултат на това настъпва дихателна недостатъчност.

В началото болните нямат съществени оплаквания. С напредване на болестта се появяват кашлица с оскъдни жилави белезникави храчки. Постепенно задухът се усилва, появяват се болки и бодежи в гръдния кош.

Петицията "За чисто облекло" събра 35 хиляди подписа в знак на протест срещу тази практика на три италиански модни гиганта. По споменатата технология дънките се обработват със струя от фин кварцов пясък. Тази производствена практика беше забранена през 2009 година от властите в Турция, където 46 бивши оператори на пясъчноструйни машини станаха жертва на коварното заболяване.

Редица модни къщи преустановиха тази практика и изключиха от колекциите си обработените с кварцов пясък дънки, като "Гучи", "Версаче" и много други.

В своята дългогодишна история дънките са търпели всякакви издевателства заради приумиците на дизайнерите. Те са били протривани, разнищвани, рязани с тъпи ножици, потапяни в киселина и какво ли не още, припомня агенцията. Хипарски износените дънки се радваха дълго време на голям успех, припомня БТА

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
с
с
14.08.2015 09:37
супер е луд съм по скъсаните дънки
1
0
дизайнер
дизайнер
27.07.2013 01:37
Това е съпричастност към бедните, които не могат да си купят нови дрехи и ходят окъсани.......
2
0
рррр
рррр
19.05.2013 14:41
Нещо не я разбирам тая мода?! Чрез много скъпи дрехи, се правим на зорлем бедни или чрез скъпите дрехи се опитваме да прикрием бедноста... Последно време нещо се обърка света. Вместо да имаме стремеж към красивото, започнахме да издигаме в култ грозните, просташки неща във всяко едно отношение и знам какъв ще е отговора, който ще получа, от някой модерен - че нищо не разбирам , но това не ме убеждава в противното!
2
0
Rifle
Rifle
29.11.2015 05:03
И аз съм на същото мнение,като теб,но светът определено вече е тотално изтрещял и нищо подобно не ме учудва.Не знам дали си спомняте оня прекрасен син цвят на дънките от бившият "Кореком" Все още пазя едни такива в гардероба си :) И мога да ви уверя,че до ден днешен абсолютно никъде не съм виждал да се продават дънки с подобен цвят!А и това изкуствено протриване за мен си е жива простотия.За подобен ПАРЦАЛ не бих дал и стотинка дори!Но не съм душманин на никого и който иска да си дава парите и да си ги носи със здраве!Ако искат и голи да тръгнат по улиците?Щом така им харесва и им е кеф...лошо няма :)
1
1