Жена без ръкавици? Имате лош вкус

Кожени ръкавици

Онези от вас, които смятат, че ръкавиците са просто добавка към облеклото, са в пълна заблуда!

Този аксесоар е изминал дълга история, в която от обикновен моден аксесоар, се е превърнал в символ на лукса и разкоша.

През Средновековието благодарение на ръкавиците са пламнали не една и две лули любови. Дамите-ездачки са си имали запазена свалка, в която с помощта на ръкавиците си, се домогвали до сърцата на избраниците си.

Ръкавици, шапка и шал

Когато искали да сторят това ездачките уж случайо изпускали ръкавиците си пред погледите на обектите на обожание. И така пламвала любовта.

Въпреки това тези аксесоари към дамското облекло не са се появили, за да вършат работата на любовния бог Амур, а като защитно средство за ръцете.

Зимни кожени ръкавици

В Средновековна Русия ползвали ръкавичките не само, за да ти топли от студа, но и за премахване на горещата домашна посуда от фурната. Правели ги от груба кожа отвън и меки от вътре.

По времето на рицарите, те получавали ръкавици като дар след посвещението им. При турнири рицарите получавали от възлюбените си ръкавици в знак на любовта им и ги носели прикачени към доспехите си.

През 17 век ръкавиците са задължителни атрибут и знак за благородие. Шиели ги от кожа, коприна, сатен, дантели. Декорирали ги с позлатени копчета, сребърни конци и скъпоценни камъни.

Задължително било всяка знатна дама да притежава в гардероба си поне 15 цифта ръкавици.

През 20 век ръкавиците започнали да се използват, за да придават стил и елегантност. В началото на века да се появиш на обществено място без ръкавици, било проява на лош вкус. Одри Хепбърн, Мерилин Монро и Вивиан Лий диктували модата на ръкавиците.

В наши дни почти нито едно модно ревю не минава без тях. Знаменитите дизайнери непрекъснато използват този аксесоар в своите колекции, да за им вдъхнат повече женственост и романтичност.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати