ezine.bg»Статии»Мода»Великите дизайнери: Валентино Гаравани

Великите дизайнери: Валентино Гаравани

Валентино

Елегантен мъж с безупречен външен вид, лек слънчев загар, изрядна прическа, светли искрени очи и чаровна усмивка - така изглежда 82-годишният моден дизайнер Валентино Гаравани, по-известен само като Валентино.

Той е талантлив, изключително харизматичен и безумно богат. Той е император в света на модата. Да има поне една рокля в гардероба, създадена от сръчните му ръце, е мечта на всяка жена.

Валентино Гаравани е роден във Вогера, Италия. Учи в Художествената академия в Милано и в училището към Синдиката на представителите на висшата мода в Париж. Родителите му са били собственици на фирма за електроуреди в Северна Италия.

Те са задоволявали всеки каприз на малкия Валентино, който не крие факта, че наистина е разглезен от живота и от семейството си. По-късно, когато вече 17-годишен той е в Париж, те продължават да му изпращат големи суми пари, за да не му липсва нищо.

Професионалната си кариера започва при прочутия френски дизайнер Жан Десе, при когото чиракува от 1950 до 1955 година. Между 1956 и 1958 година той работи за друг френски моден ас – Ги Ларош.

От тях той получава най-ценното от френската висша мода и издига в култ изисканата елегантност, лукса и умереното разточителство, гарнирано с капка провокативност и скандалност. След като сменя още няколко работодатели, той основава своя собствена модна къща и показва първата си колекция през 1960 година.

Името на дизайнера нашумява особено след премиерата на колекцията му във Флоренция две години по-късно. Успехът и шеметната му кариера подобно на пробивите в световната мода на други негови именити колеги като Черути, Армани и Версаче се дължат на ориентацията му към киноактрисите и по-специално към звездите на Холивуд.

Великият дизайнер изпитва нестихваща страст към червения цвят. През дългия си творчески живот той е създал стотици шикозни рокли във всички нюанси на червеното.

Модният гений счита, че червеното отива на всяка жена и се отнася критично към факта, че дамите рядко се обличат в този цвят, отдавайки предпочитание на по-тъмните краски.

Валентино никога не е крил, че обича богатството и разкоша. Дизайнерът е собственик на луксозни недвижими имоти из целия свят. Притежава вила в Рим, дворец от XIX век в Лондон, замък от XVII век недалеч от Париж, имение в Швейцария, апартамент в Ню Йорк с изглед към Сентръл парк.

След като преди няколко години се отказва от модния подиум, Валентино превръща в свое хоби преобзавеждането на всичките си имоти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати