Сабо – ето кой пази тайната на традицията

Сабо

Сабото – тази емблематична обувка за Холандия, е на път да се изгуби, подобно на много други вековни традиции. Докато в миналото майсторите, изработващи този тип обувки, са хиляди, днес са останали едва трийсеттина души, които пазят тайната на Сабото. И те до един са на преклонна възраст.

Сабото може и да е емблемата на Холандия, но бавно и сигурно се превръща в един отмиращ занаят. Последните майстори на дървеното Сабо създават дървени обувки, които в миналото са били на краката на всеки холандец, но днес се продават като сувенири.

Дървеното Сабо е един от символите на Равната земя. Въпреки че са малцина, последните останали възрастни майстори не се оплакват. Единственото, което им тежи, е че макар и да са пазители на една от най-древните традиции, те не изкарват достатъчно, за да се изхранват само с това да правят грубите чехли с дървени подметки.

Няколкото останали майстори са се обединили в Асоциация за защита на сабото с президент Джак ван дер Воорт. Асоциацията се опитване само да съхрани занаята, но и да го предаде на поколенията.

Сабо се произвежда и в други страни като Великобритания и Франция. Обувката обаче традиционно се свързва с Холандия и неизменно се явява като емблема на страната заедно с прочутите лалета и вятърните мелници.

Майсторите, които изработват обувките с дървени подметки, следват отколешна традиция. Те се шегуват, че това е същото като пържените картофи на белгийците и наденичките на германците – традицията трябва да се спазва. Но докато и до днес хората похапват картофки и наденички, Сабо вече никой не носи.

Сабото е една от най-популярните видове обувки до Втората световна война. За съжаление, днес вече е само част от националната културна традиция и е предназначена само за радост на туристите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати