Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Аюрведа: Характеристика на Питта дошатаАюрведа: Характеристика на Питта дошата
Пита дошата е събирателно на огън и вода. Характеристика на Пита дошата Пита (енергия) се визуализира с огъня. Хората с пита доша са стройни и добре сложени. Отличават се със среден ръст и слаба мускулатура....
Аюрведа: Характеристика на Вата дошатаАюрведа: Характеристика на Вата дошата
Грижата за здравето според аюрведа е насочена към запазване на отношението между характерните за човека доши и придържането към основната. Характеристика на Вата дошата Вата (движение) се визуализира с вятъра....
Аюрведа ориз басматиАюрведа ориз басмати
Преди поднасяне добавяме пържените чушки и разбъркваме Аюрведа ориз басмати....
Идеи за дневно меню за Кафа дошаИдеи за дневно меню за Кафа доша
Тъй като Кафа е студена, тежка и мокра доша по природа, топлите, леки и сухи храни ще я хармонизират. Вижте още: - Дневното меню за Пита доша; - Разделяне на храните според Аюрведа....
Характеристики на тиква цигулкаХарактеристики на тиква цигулка
Тиквата е един от най-интересните природни храни заради своя оспорван произход. В продължение на години изследване тиквата е причислявана и към плодовете и към зеленчуците, като с течение на времето се обособява компромисния...
Характеристики на тиква кестенкаХарактеристики на тиква кестенка
Характеристики на тиквата кестенка Разновидност на традиционната тиква, тиквата кестенка се отличава със своите характеристики....
Шестте вкуса на АюрведаШестте вкуса на Аюрведа
Горчив вкус в Аюрведа Най-полезен този вкус е за доша Питта. Изграждат го Въздухът и Пространството като елементи....
Характеристики на фюжън кухняХарактеристики на фюжън кухня
В наше време е доста трудно да се създаде нещо изненадващо и различно в кулинарно отношение. Вече като че ли всичко е направено, всичко е показано. Фюжън кухнята успява да ни опровергае и да ни покаже, че кулинарията има...
Характеристики на мускатова ракияХарактеристики на мускатова ракия
Тези характеристики помагат на гроздето да се налее със сладост, а от това зависи вкусът на ракията. Ценните захари се натрупват заедно с аромата на цветя и билки....
Билката Нийм - чудото на АюрведаБилката Нийм - чудото на Аюрведа
Аюрведа представлява древна индийска медицина. Тази древна медицина лекува всички видове болести....
Лечение чрез аюрведаЛечение чрез аюрведа
В аюрведа се използват всички познати билки, дори тези, които съдържат вредни вещества....
Червена леща в АюрведаЧервена леща в Аюрведа
И от 5000 години Аюрведа практикува вегетарианска диета. Червената леща се счита за една от най-полезните земеделски култури....
Боб Лима - характеристики на сортаБоб Лима - характеристики на сорта
Характеристика на боб Лима - Целогодишно растение; - Формата му може да бъде къдрава, пълзяща или храстовидна; формата му може да е извита или права; - Има средно големи размери; Дължината е между 6 и 20 см, а семената...
Характеристики на брашното от спелтаХарактеристики на брашното от спелта
Все по-често хората преоткриват древни храни, останали загубени в дълбините на времето, а техните качества неизползвани за дълги периоди от историята. Такава култура е спелтата, която е предшественика на днешната пшеница....
Аюрведа правила за любителите на кафеАюрведа правила за любителите на кафе
В основата на Аюрведа е залегнало вярването, че всеки вид храна може да бъде отрова или лекарство, в зависимост от индивидуалната доша....
Съвети на Аюрведа за лесно събужданеСъвети на Аюрведа за лесно събуждане
3
За тези, които трудно се събуждат сутрин, съществуват специални ритуали, които се спазват от поддръжниците на Аюрведа. Тези ритуали са лесни за изпълнение....
E226 - характеристика и приложениеE226 - характеристика и приложение
Характеристика на Е226 Вид хранителна добавка, която е вид бял и кристален прах, който е нестабилен. Този прах прави реакция с кислорода, при която Е226 става калциев сулфат....
Горещи храни според АюрведаГорещи храни според Аюрведа
Подходът към храненето в Аюрведа е базиран на това към кой телесен тип (доша) принадлежите. Основните типове са 3 (вата, пита и капха), но има и смесени....
Несъвместими храни според АюрведаНесъвместими храни според Аюрведа
Вижте още: Пиене на кафе и чай според Аюрведа....
Охлаждащи храни според АюрведаОхлаждащи храни според Аюрведа
Според циклите на доша, базирани на сезоните, лятото се счита за Питта сезон, където енергиите на огъня и водата са доминиращи....
Как Аюрведа разделя хранитеКак Аюрведа разделя храните
Здравословно хранене според Аюрведа означава вслушване в нуждите и сигналите на тялото. Вижте още: - Аюрведа билки за борба с артрита; - Защо билката Нийм е чудото на Аюрведа....
Аюрведа правила за зачеванеАюрведа правила за зачеване
Аюрведа програмата за забременяване Доктор Кулкарни всъщност препоръчва специална програма по Аюрведа на всички жени, които желаят да станат майки....
Черната сол в АюрведаЧерната сол в Аюрведа
Всеки, който иска да живее според принципите на науката Аюрведа, трябва да знае, че едно от първите неща, които трябва да промени, е храненето. Аюрведа има няколко правила що се отнася до храненето....
Тинтявова вероника - обща характеристикаТинтявова вероника - обща характеристика
С общото име Вероника се обозначават около 300 вида растения от семейство Живеничеви. Виреят главно в Южна Европа и Азия. Те са предимно тревисти растения. Някои са градински плевели, други са лечебни растения. У нас...
Как да постигнем баланс на дошите Вата, Питта и КафаКак да постигнем баланс на дошите Вата, Питта и Кафа
Вижте още: - Аюрведа правила за зачеване; - Лечение чрез Аюрведа...