Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Бански Кукурини
Разбиваме яйцето с водата, олиото и солта.
На етапи добавяме и брашното и омесваме меко тесто, което връщаме в купата. Покриваме го с кърпа и го оставяме на страна за половин час на стайна температура. След това от него...
Бански чомлекНарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет.
В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
4
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
6
Бански суджукСвинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него.
Месото се нарязва...
2
Бански зелник
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници:
1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца.
2....
Бански суджук
Месото и карантията се нарязват и смилат. Поръсват се с подправките и се омесва кайма. Тя се разстила на тънък пласт и се оставя на хладно за 12 часа.
С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били...
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
6
Чомлек по бански
Нарежете телешкия джолан и го накиснете за 2 часа във вода. Измийте зеленчуците и ги поставете (без картофите) заедно с джолана и подправките в пръстен гювеч.
Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто...
Капама по банскиЯстието се приготвя в голяма пръстена тенджера.
Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
6
Попарник по бански
Пресейте брашното и направете кладенче в него. Маята се разтваря в хладка вода и се сипва в кладенчето. Прибавете солта и яйцето. Замесете меко тесто.
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина...
Старец по бански
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Сарми по банскиБанските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
3
Сирене по бански
Поставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути.
Отстранете...
Кървавица по бански
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Капама по банскиЯстието се приготвя в голяма пръстена тенджера.
Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 к. чашка мас. Прибавете смляното месо и също го запържете. Прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа и я залейте...
6
Катино мезе по бански
Нарязваме месото на жулиени и го овкусяваме с черен пипер и сол.
Запечатваме жулиените на тиган с олио и когато хванат златист загар от всички страни, прибавяме и бекона.
Щом беконът се запържи, слагаме лука, почистените...
Агнешко печено по бански
Месото се реже на едро и се пържи в олиото. Добавят се морковите, нарязани на кубчета. Добавя се запърженото предварително брашно и доматеното пюре.
Всичко се залива с малко гореща вода и се оставя да къкри на бавен огън...
Сиренена каша по Бански
Натрошете овчето сирене и го сложете в пръстен съд. Нарежете доматите и чушките на кръгчета и ги наредете върху сиренето. Върху тях подредете парченца масло.
Сложете капак на съда и задушете за 15 минути. След това залейте...
Печен Джолан по Бански
По джолана се правят разрези и се разгъва, овкусява се със сол и пипер на вкус.
Слага се в глинен гювеч с нарязани картофи, лук, цели скилидки чесън и вино.
Свинският джолан се пече на 190-200 градуса до готовност,...
Какъв билков чай е подходящ за кърмачките?
Винаги купувайте напитки и билки, подходящо етикетирани. Избягвайте фармакологично активни и силни билкови чайове, направете чая по-слаб от обичайното, не се увличайте и не прекалявайте с един вид чай....