С наближаването на един от най-големите християнски празници - Великден, все по-актуални стават различните техники за боядисване на яйцата.
Работата е там, че повечето от тези техники са най-ефективни, когато се прилагат върху бели яйца, а яйцата на родните кокошки са предимно кафяви.
Но това, че в магазините предлагат предимно кафяви яйца, не бива да ви отказва да опитвате нови техники за украсяване на великденските яйца като ебру или декупаж, защото има лесни и безопасни начини за избелването на яйцата.
Можете бързо и лесно да избелите кафявите яйца само с помощта на вода, оцет, чиста гъбичка с грапава повърхност и малко желание.
Старателно измийте яйцата и ги сложете да се варят в съд, в който сте смесили равни количества вода и бял винен оцет.
Ако не разполагате с бял винен оцет, може да използвате и обикновен, но не бива да забравяте, че съотношението вода-оцет трябва да бъде 1:1.
Яйцата и водновинената смес се кипват и се варят около 5-7 минути. По време на варенето на повърхността се образува пяна, която трябва да се отстранява с помощта на решетъчна лъжица.
След това съдът с яйцата се отстранява от котлона и се оставя настрана за около 15-ина минути, докато се охлади.
Време е да вземете сварените яйчица едно по едно и под средно силна струя студена вода на чешмата внимателно ги изчеткайте с грубата страна на гъбичката.
Ще откриете, че кафявото им оцветяване ще изчезне като с магическа пръчка и ще се сдобиете с избелени яйца, които може да декорирате с много фантазия и вкус. Не забравяйте на трапезата за Великден да сложите и любими козунаци, крехко печено агнешко и други великденски ястия.