Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Коктейл Това ли е всичко?
Можем да се насладим на готовия коктейл Това ли е всичко? - ако случайно не ни стигне, нищо не ни пречи да си направим нов коктейл....
Чомлек по бански
След това извадете готовия джолан, обезкостете го и го върнете пак в гювеча, като добавите и подготвените картофи.
Запечатайте пак с тесто съда и доварете до готовност....
Попарник по бански
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина еднакви по големина топки. Намажете с масло и мас всяка топка и разточете на кръгче....
Капама по банскиСлед това наредете месото, зелето и сармите. Най - отгоре сложете кървавицата и я покрийте с две големи зелеви листа. Залейте ястието с 1 чаша вряла вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на тенджерата....
6
Бабек по бански
След това изплакнете със студена вода, поръсете с дървена пепел и окачете на проветриво място. След май месец дръжте бабека по бански в дървена пепел....
Старец по бански
След това измийте със студена вода, поръсете с дървена пепел и провесете на проветриво място.
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Сирене по бански
Поставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути.
Отстранете...
Кървавица по бански
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Сарми по банскиСлед това се слага да се пече в умерена фурна за около 3 часа, като капакът на тенджерата се закрепя с тесто.
Банските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
3
Капама по банскиСлед това наредете месото, зелето и сармите. Най - отгоре сложете кървавицата и я покрийте с две големи зелеви листа. Залейте ястието с 1 чаша вряла вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на тенджерата....
6
Катино мезе по бански
Нарязваме месото на жулиени и го овкусяваме с черен пипер и сол.
Запечатваме жулиените на тиган с олио и когато хванат златист загар от всички страни, прибавяме и бекона.
Щом беконът се запържи, слагаме лука, почистените...
Сиренена каша по Бански
След това залейте с яйцата, разбити с 1 ч.ч. вода.
Сложете отново капака и задушвайте, докато повърхността стане жълтеникава. Поръсете готовата каша с червен пипер....
Агнешко печено по бански
Месото се реже на едро и се пържи в олиото. Добавят се морковите, нарязани на кубчета. Добавя се запърженото предварително брашно и доматеното пюре.
Всичко се залива с малко гореща вода и се оставя да къкри на бавен огън...
Печен Джолан по Бански
По джолана се правят разрези и се разгъва, овкусява се със сол и пипер на вкус.
Слага се в глинен гювеч с нарязани картофи, лук, цели скилидки чесън и вино....
Печен Джолан с картофи по Бански
Измиваме добре самия джолан и правим няколко разреза, като разтваряме месото. Нарязваме лука и картофите на кубчета.
Скилидките чесън обелваме.
В глинен съд поставяме свински джолан заедно с нарязаните лук и картофи...
Свински гърди с кисело зеле и картофи по бански
Това е традиционно ястие от Банско, което там се нарича: Комбари с кажел и свински гърди.
Да ви е вкусно!
P.S. по желание можете да добавите и кървавица към ястието....
Питка звезда
Над всеки разрез се прави нов, за да се оформи звездата в средата и оставяме да втаса още 30 минути. Намазва се с четка с разбит жълтък и печем в загрята фурна 180 градуса до готовност....
Шоколадова звезда
ВАЖНО: СЛЕД КАТО ИЗВАДИМ ШОКОЛАДОВАТА ЗВЕЗДА ОТ ФУРНАТА ПРЪСКАМЕ С РЪЦЕ ВОДА ИЛИ МОКРИМ КЪРПА И СЛАГАМЕ ВЪРХУ НЕЯ, ЗА ДА ОСТАНЕ МЕКО!
Бон Апети!...
Бански Кукурини
След това от него разточваме тънка кора.
С нож си изрязваме ивички с широчина от 5 см. Притискаме ги по средата, за да заприличат на панделки.
Пържим кукурините в загрята мазнина на 170 градуса, до златист цвят....
Бански старецСлед това се измива със студена вода, поръсва се с дървена пепел и се окачва на проветриво място. Поднася се нарязано на филийки....
6
Бански суджукСвинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него....
2
Бански чомлекНарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет.
В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
4
Бански зелник
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници:
1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца.
2....
Бански суджук
С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били измити и изкиснати с подкислена вода.
Напълнените черва се връзват с канап и се очакват на сухо и проветриво място....