Къде в тялото има лимфни възли

Къде в тялото има лимфни възли

Лимфните възли представляват част от лимфната система в тялото, която от своя страна е част от сърдечно-съдовата система. Те са разположени на групи по цялото тяло, включително и във вътрешните органи, а всяка една група поема лимфа от определени области на тялото.

Лимфни възли има по главата и шията, в горната част на крайниците, подмишниците, слабините, таза, в стомаха, вътрешни органи. Тяхната основна функция е да служат като филтър на микроби и анормални клетки.

Лимфните възли имат задачата да се борят с проникналите в организма на човек микроби. За целта те произвеждат бели кръвни телца, като в процеса на функциониране може да се увеличат и да достигнат размера на картоф или ябълка.

Разпръснати из цялото тяло на човек, най-лесно се напипват лимфните възли, които са разположени непосредствено под кожата - в областта на шията, подмишниците, слабините, под долната челюст. Онези, които са разположени във вътрешните органи се изследват с помощта на рентгенография, ехография и лимфография.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати