ezine.bg»Съвети»Какво е Хистеросалпингография?

Какво е Хистеросалпингография?

Какво е Хистеросалпингография?

Хистеросалпингографията е цветна снимка, която по своята същност представлява рентгеново изследване, установяващо състоянието на маточните (фалопиеви) тръби. Благодарение на хистеросалпингографията се вижда и маточната кухина, както и части от цервикалния канал. Изследването се прави на жени, при които лекарят иска да установи каква е проходимостта на маточните тръби, наличието на малформации, формата и големината на маточните тръби.

Хистеросалпингографията се извършва между 8 и 12 ден от началото на менструалния цикъл. Лекарят поставя спекулум във влагалището и внимателно го почиства.

След това се въвежда през цервикалния канал тънък катетър и се поставя контрастно вещество. Ако маточните тръби са запушени заради сраствания, контрастното вещество няма да може да премине през тях и обратното – ако не са запушени то ще премине и ще се излее в коремната кухина, където ще се абсорбира от тялото.

След като се влее контрастното вещество се прави и рентгенова снимка. Може да се наложи жената да полежи малко след хистеросалпингографията. При необходимост процедурата се извършва под краткотрайна анестезия.

По време на самото изследване може да се усетят спазми, които наподобяват менструалните болки, като силата им зависи от състоянието на фалопиевите тръби. Най-добре е седмица след изследването жената да няма полов контакт.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати