ezine.bg»Съвети»Какво означава хиперемирана лигавица?

Какво означава хиперемирана лигавица?

Какво означава хиперемирана лигавица?

Много хора, които страдат от стомашни проблеми и правят свързани със заболяванията си изследвания, се натъкват на термина хиперемирана лигавица. Терминът хиперемирана лигавица е строго медицински и може да звучи страшно, но всъщност не е повод за безпокойство.

С хиперемирана лигавица се описва лигавица, която просто е свръхкръвоснабдена, понякога допълнително оточна или възпалена.

Важно е да отбележим, че хиперемираната лигавица е еднит от първите признаци на ерозия на стомаха и предшества същинското появяване на язви. Тази видоизменена лигавица сама по себе си не е страшна, защото почти не нарушава процеса на храносмилане, но изисква внимание.

Ако нейното състояние не се лекува, с течение навремето тя може да се превърне в язва на стомаха или на дванадесетопръстника, а това вече са сериозни заболявания, които изискват компетентна лекарска помощ.

Смята се, че един от основните виновници за появата хиперемирана лигавица и съпътстващите след това ерозии и язви е стомашният сок. Това се дължи на факта, че стомашен сок се отделя не само при прием на храна и течности, но и при нервна възбуда, което се отразява зле на лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати