Ezine.bg»Съвети»Кога да се ваксинираме срещу грип?

Кога да се ваксинираме срещу грип?

Кога да се ваксинираме срещу грип?

През студените месеци настъпва времето на грипът. Той представлява респираторно заболяване, причинено от грипния вирус.

Това е вирусна инфекция, която засяга горните дихателни пътища и може да предизвика различни симптоми, от леки до тежки. Най-често те обхващат симптоми на галвоболие, кашлица, температура, диария и повръщане.

Грипът обикновено има сезонен характер и се наблюдава по-често през студените месеци. Вирусната активност може да настъпи високо през зимата и ранната пролет. Въпреки че съществуват известни превантивни мерки, то не винаги се оказваме достатъчно готови да посрещнем предизвикателствата на грипа.

Една от превантивните мерки с висока ефективност срещу грипа е ваксината.

Кога да се ваксинираме срещу грип?

Препоръките за времето на ваксиниране срещу грип могат да варират в зависимост от региона и страната, в която живеете. Общоприето е, че е препоръчително ваксините срещу грип да се правят в началото на сезона на грипа, преди началото на вирусната активност.

В голяма част от случаите, това обикновено е през есента, преди да започне пикът на заболеваемостта от грип. Препоръчително е да се ваксинирате срещу грип преди началото на сезона, което обикновено се случва през септември или октомври.

Ваксините срещу грип се подават ежегодно, тъй като грипните вируси често претърпяват мутации, и ваксините се актуализират, за да предоставят защита срещу текущите циркулиращи вирусни штамове. За по-точна информация и конкретни препоръки, винаги е добре да се консултирате с личния си лекар или здравни органи.

Вижте също коя диета пази от грипа и задължителни предпазни мерки в грипния сезон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати