Ezine.bg»Съвети»С какво се мажат пъпките при варицела

С какво се мажат пъпките при варицела

EvgeniaEvgenia
Новак
242294
С какво се мажат пъпките при варицела

Варицелата е вирусна инфекция, която причинява треска и сърбящ обрив, често по цялото тяло. Варицелата често започва без класическия обрив, с треска, главоболие, възпалено гърло или болки в стомаха.

Червеният, сърбящ кожен обрив обикновено започва по корема или гърба и лицето. След това се разпространява почти навсякъде по тялото.

Появяват се малки червени подутини, които приличат на пъпки или ухапвания от насекоми, в продължение на 2-4 дни, след което се развиват в мехури, пълни с течност. Стените на мехурите се пукат, оставяйки отворени рани, които накрая стават кафяви струпеи.

Варицелата е много заразна. Внимавайте с какво мажете пъпките при варицела!

За да се облекчи сърбежа и дискомфорта от варицела:

- поставя се каламинов лосион, върху сърбящите области (но не се използва върху лицето, особено близо до очите), както и пудра, съдържаща средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторично бактериално замърсяване.

- препоръчителна е консултация с лекаря за приемане на лекарства през устата без рецепта, за сърбеж и мазане на пъпките от варицелата.

- ацетаминофен - за облекчаване на болката.

- прилагането на студени компреси върху лезиите също помага за облекчаване на сърбежа на пъпките от варицелата.

- в някои случаи лекарят може да препоръча използването на антихистаминови лекарствени средства или локални успокояващи гелове.

- нанасянето на спирт е неподходящо, тъй като води до изсушаване на кожата, сърбеж и усложнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати