Как изглеждат глистите?

Как изглеждат глистите?

Аскаридозата или заразяването с глисти се среща не само при децата в райони с ниска битова хигиена или лоши хигиенни навици. Всъщност досадните глисти на практика се срещат при много социално активни деца, които излизат навън, играят в пясъчници и на детски площадки.

Глистите обитават тънките черва, където женската снася хиляди яйца дневно. Впоследствие те се изхвърлят с изпражненията, а при попадане в почвата и при подходящи условия на околното среда узряват за 2-4 седмици.

Децата ги поглъщат чрез консумацията на замърсени плодове или зеленчуци, при недобро измиване на ръцете след игра навън и др.

Всяка майка в един момент се е притеснявала, че детето ѝ може да е заразено с глисти, затова е добре не само да знае какви са симптомите при глисти, но и как изглеждат самите глисти.

Най-разпространените глисти при децата са остриците. Те са бели и къси червейчета, чиито размери варират между 2 и 13 мм. Приличат на миниатюрни нишки и могат да се видят не само в самите изпражнения, но и в гънките на ануса.

Други глисти, с които може да е заразен човек, са аскарис. Те представляват едри кръгли бели червеи с размерите на земен червей или молив.

Тези бели червеи могат да се открият дори в дрехите на заразения - в неговите пижама или долно бельо, в повърната храна и дори в кърпичка, след пристъп на силна кашлица.

Един от най-неприятните паразити, които може да обитава човешкото тяло, са тениите или т.нар. Плосък червей. Тенията може да достигне до няколко метра дължина, а главата ѝ е снабдена с кукички и смукала.

В случай, че имате съмнения, че вие или вас близък е заразен с тения, трябва да наблюдавате внимателно бельото, гащите и изпражненията непрекъснато.

Ако там откриете къс, бял, плосък червей, който прилича на парче плосък макарон, може да сте сигурни, че носите заразата, защото това е пръстен, откъснат от тенията.

Ако откриете дълъг червей с подобно описание вместо пръстен, задължително го запазете и го занесете в лаборатория за изследване, за да се провери дали и главата е изхвърлена. В случай, че тя липсва, може да се очаква, че тенията ще порасне отново.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
20.03.2018 19:58
Прочистване на организма от
паразити, гъбички и бактерии. При инфекции и възпаления в тялото! Препоръчвам го на всички. http://bit.ly/2z5wmic
0
0