Едно от нещата, с които никога не бива да правите компромис, е външният вид. Не е задължително винаги да сте облечени по последна мода, но е задължително да носите спретнати и добре изгладени дрехи.
Гладенето на ризи не е лесна работа, особено за онези, които досега не са пипали ютия, но не е и мисия невъзможна.
Ключово е да се спазва определена последователност при гладенето, за да получавате винаги отлични резултати.
Първо, пригответе дъската или масата за гладене, заредете ютията с дестилирана вода и я загрейте. Обърнете внимание какво пише на етикета на ризата и сте готови да започвате.
Първо се гладят яката и маншетите. Яката се глади от вътрешната страна, като се започне от ъглите към средата. След това се обръща и се глади и от външната страна. Ред е на маншетите, които не се закопчават при гладенето. Започва се от ръба и се продължава навътре.
Следват двете предни части на ризата, които се гладят последователно. Ако на ризата има някаква бродерия или е от твърде лъскава материя, препоръчваме да гладите откъм опаката страна. Обърнете специално внимание на ръбовете.
Остава само да изгладите гърба на ризата, като започнете от раменете в посока надолу.
За по-лесно гладене препоръчваме да не оставите ризата да се пресуши, а да я гладите още леко влажна. Ако все пак тя е твърде суха, напръскайте я с пулверизатор и я оставете за няколко минути, за да поеме влагата и тогава я гладете.
Изгладената риза се облича веднага или се оставя на закачалка за 1 час, за да се охлади. Едва след това може да я прибирате в гардероба. Вече знаете как лесно се глади риза.