Как се лекува зачервено гърло при деца?

Как се лекува зачервено гърло при деца?

Един от първите признаци, че детето страда от зачервено гърло, е отказът му да приема приема твърди храни или да се оплаква от затруднено преглъщане. Ако се усъмните, че малкият ви наследник може да страда от възпалено гърло, е достатъчно да го помолите да отвори широко уста срещу светлината и да проверите и сами.

Ако все пак нямате опит, е добре да посетите личния лекар, който категорично да установи, че става дума за зачервено гърло, а не за гнойна ангина.

Въпросът е, какво да се прави оттук нататък и как да се лекува зачервеното гърло при деца, което, колкото и да е не приятно, все пак не е опасно заболяване, а банално възпаление.

Първата стъпка от лечението на зачервено гърло при деца е да сложите детето на щадяща диета.

Това означава да изключите твърдите, пикантните, твърде студените или твърде горещите храни и напитки. Препоръчва се да му давате да хапва често, но по малко, за предпочитане кремсупи.

Опитайте се да накарате детето да приема повече течности. Преглъщането и честото уриниране извеждат микробните токсини по-бързо от организма. Приемът на топли, но не горещи напитки, способства за механичното почистване на лигавицата от болестотворните микроби.

Препоръчват се минерална вода и билкови чайове. Препоръчително е да се въздържате от предлагането на цитрусови фрешове.

Един от най-добрите начини за лечение на зачервено гърло при деца е позабравената от мнозина гаргара. Тя трябва да се практикува половин час преди или поне час след приема на спрейове или таблетки, предписани от лекар. Най-добре е детето да прави гаргара с растителни отвари, приготвени от лайка, мащерка, конски босилек, евкалипт или 2 - процентов соден разтвор.

Преди обаче да накарате наследника си да направи гаргара, е добре да сте сигурни, че не страда от алергия, тай като те може да провокират алергична хрема или кашлица.

Бабина рецепта, доказала своята ефективност през годините, е инхалацията на пара, при която се ползват евкалипт, невен или сода. Тя се осъществява под надзор, като продължителността ѝ не бива да надвишава 2-3 минути.

На последно място, но не и по важност, са различните компреси за лечение на зачервено гърло при деца, като за най-ефикасен се сочат тези с извара и яйчен белтък.

Разбира се в лечението на зачервено гърло при децата своята роля имат таблетките за смучене, сиропите и спрейовете за гърло, предписани от лекар.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати