С напредването на възрастта много хора се оплакват от жлъчката си. А проблемите с нея могат да бъдат от различно естество и да са провокирани от редица фактори, но най-често се провокира от неправилно хранене.
Най-често става дума за възпаление на жлъчните пътища, възпаление на жлъчния мехур или камъни в жлъчката.
Едно от първите неща, които болните от жлъчка, следва да предприемат, е да променят начина си на хранене и почивка.
Важно е да са посетили специалист, който да е диганостицирал, че действително става дума за проблеми с жлъчката, а не гастрит или киселини, за да се предприеме и адекватно лечение.
След като вече знаем, че проблемите с жлъчката обикновено се дължат на неправилно хранене, е важно да научим какво трябва да ядат или не страдащите от жлъчка.
Важно е в менюто на болните да присъстват храни, които подпомагат метаболизма на тялото. Препоръчително е те да са богати на селен, цинк, холин, е метионин, както и продукти, богати на витамин C.
Питате се ядат ли се броколи при болна жлъчка и отговорът на специалистите е - категорично ДА. Броколите се ядат задължително при болна жлъчка, даже трябва да се наблегне на тях.
Наред с консумацията на броколи при жлъчка, трябва да добавите в менюто си зеле, картофи, кайсии, патладжани и месо.