Колко дни след раждане идва цикълът?

Колко дни след раждане идва цикълът?

Много родилки се интересуват кога след дългоочакваното събитие може да очакват възстановяване на редовния си месечен цикъл. Всъщност възстановяването на менструацията е строго индивидуално и зависи от лактацията на майката и възстановяването на нормалния хормонален баланс.

По време на бременността хормоните бушуват в тялото на бъдещата майка в продължение на 9 месеца, резонно е да се очаква, че ще им трябва малко време да се нормализират. Обикновено това отнема около 7 до 9 седмици, след което може да се очаква поява на нормален цикъл.

При някои майки обаче това настройване може да отнеме повече време - от 2 до 4 месеца, в зависимост от това дали и колко често кърмят бебето. При някои кърмещи майки цикълът не се възстановява, докато не отбият кърмачето.

Лактацията е от ключова роля за възобновяването на менструацията. Цялата ендокринна система на майката е заета с производството на хормон, за стимулиране на производството на кърма, т.е. секретирането на хормони, за стимулиране на овулацията остава на доста заден план.

Все пак не бива да смятате, че липсата на менструация автоматично означава, че не може за забременеете. Напротив, не едно или две братчета и сестричета са се появили по тази схема. Най-добре ще бъде да се обърнете към опитен гинеколог, който да ви помогне с избора на контрацептиви.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати