Пълнените картофи са едно от предпочитаните улични храни на българското Черноморие. Обикаляйки по главните улици на морските ни курорти, доста често забелязваме тяхното предлагане. И човек не може да не се спре и да не опита от апетитните пълнени картофи.
Тайната на така наречените улични пълнени картофи с бекон и гъби е, че тяхното печене става във фолио. Избират се едри, хубави картофи, набучват се на няколко места с вилица, обвиват се добре в алуминиево фолио и се пекат във фурна.
След това картофът се изважда и още врял, се поднася на клиента, като първо се прави малък разрез през средата, омесва се с малко масло, посолява се и се слага плънка по желание.
В домашни условия също можем да си приготвим тези чудни картофки, по същия начин. Или без алуминиево фолио, просто набучваме картофите, нареждаме в тавичка и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около час до омекване на картофите. Ако искате да станат по-бързо, можете да налеете 1 пръст вода на дъното на тавичката.
За плънката са нужни:
Бекон - 200 г
Гъби - 50 г
Лук - 1 бр.
Кашкавал - за поръсване
Масло
Сол
Черен пипер
В тиган с нагорещена мазнина задушаваме лука, добавяме нарязания на ситно бекон и нарязаните на ситно гъбки.
Запържваме да около 5-6 минути и овкусяваме със солта и щипка черен пипер.
Щом картофите са готови срязваме през средата, издълбаваме с лъжичка малка част,
слагаме малка бучка масло, пълним с плънката ,поръсваме с кашкавал и запичаме до златисто печените картофи с бекон и гъби.
Приятен апетит с тези невероятни печени картофи!