Какво е бруцелоза?

Какво е бруцелоза?

Бруцелозата представлява много сериозна инфекциона болест, която протича тежко – с увреждане на общото здравословно състояние, увеждания на ставния апарат, нервната система и много органи. Най-честата причина за заразяване с бруцелоза е консумация на заразени продукти от животински произход.

Източник на инфекцията са както диви, така и домашни животни. Заразяване с бруцелоза може да настъпи както при отглеждането на животни, доене, обработване на продукти, липса на подходяща хигиена. Човек се заразява най-често след консумация със заразени храни – мляко, сирене, масло, месо, сирене, кашкавал. Заразеният човек не може да е източник на инфекция. Инкубационният период от заразяването до появата на първите симптоми може да е няколко дни, но достига и до повече от месец.

Заболяването започва с много остра фаза – висока температура, лесна уморяемост, болки в ставите, втрисане и потене. Около месец след заразяването се увеличават лимфните възли, черния дроб и слезката. Ако не се лекува навреме, бруцелозата може да предизвика тежки усложнения – ендокардит, артрит, полиневрит, заболявания на половите органи. Веднага след диагностициране на бруцелозата започва лечение, което се състои в прилагане на специални антибиотици.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати