Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

МаяМая
3
Маята, която сме свикнали да използваме толкова често при приготвянето на тесто за пици или питки, е биологичен продукт от концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae. Маята е позната от дълбока древност...
Бирена МаяБирена Мая
От дълги години маята се използва като както в производството на тестени изделия и пивоварството, така и в здравословното и спортно хранене. Бирената мая представлява добавка, която има повече общи неща с бирата, отколкото...
Какво е хранителна мая?Какво е хранителна мая?
Наименованието хранителна мая звучи малко като медицински термин, но този веган продукт добавя вкус на сирене на всичко - от пуканки и чеснов хляб, до макаронени изделия. Тя е в центъра на вниманието във вегански...
Ползи от бирената маяПолзи от бирената мая
Бирената мая се получава от едноклетъчната гъбичка Saccharomyces cerevisiae и се използва за направата на бира. В същото време обаче тя е широко използвана като хранителна добавка – най-вече заради високото си съдържание...
Мая Илиева заплашва КатиМая Илиева заплашва Кати
„Сребърен куршум ще завари тази никаквица Кати в пощенската си кутия“: С тези думи вдовицата на подземния бос Жоро Илиев, Мая е заплашила фолкаджийката Кати, разкриха близки до г-жа Илиева. Повод за агресията на Мая стана...
Суха мая - факти и приложениеСуха мая - факти и приложение
Маята е биологичен продукт. Тя съдържа така наречените дрожди. Дрождите се размножават много бързо, когато средата е топла. Когато към маята се прибави захар, тя си взаимодейства с дрождите и се получава алкохол. Полученият...
За и против бирената маяЗа и против бирената мая
Бирената мая е кръстена така, защото идва от едни и същи дрожди, използвани за ферментация и производство на бира - Saccharomyces cerevisiae. Важно е обаче да се разбере, че маята, използвана за пивоварство, е жива...
Безглутенова мая - същност и употребаБезглутенова мая - същност и употреба
Ежедневно отвсякъде ни заливат с информация, свързана с глутена и безглутеновия режим, но малцина знаят всъщност какво е глутенът и какво е неговото въздействие върху човешкия организъм. В повечето хранителни магазини...
Всички ползи от бирената маяВсички ползи от бирената мая
2
Бирената мая е изключително полезна хранителна добавка. Тя се получава от едноклетъчната гъба Saccharomyces cerevisiae и е основна съставка при производството на бира, но се използва и при приготвянето на много тестени...
Хлебна мая или естествена закваска?Хлебна мая или естествена закваска?
4
Едва ли има някой, който да не обича аромата на току що изпечен хляб. И повечето от нас знаят, че няма как да си направим хляб, ако не използваме за приготвянето му или мая за хляб или така наречената естествена закваска...
За какво помага бирената мая?За какво помага бирената мая?
Преди да ви кажем за какво помага бирената мая, може би ще е по-добре първо да ви запознаем с това какво представлява тя, къде можете да я намерите и под каква форма. Бирената мая се получава в резултат на ферментация...
Супершоколадът съдържа мая за бираСупершоколадът съдържа мая за бира
Наскоро изследователи от университета в Льовен са направили опит за създаване на супершоколад чрез влагане на закваската от вида Saccharomyces cerevisiae. Полученият продукт има ненадминати свойства. Технологията вече в...
Честито! Мая Манолова се омъжиЧестито! Мая Манолова се омъжи
Мая Манолова, омбудсманът на републиката, се врече във вечна вярност на приятеля си Ангел Найденов. Новото щастливо семейство съчетава любовта и политиката по идеален начин. Мая и Ангел са заедно от години. Двамата...
Мая Илиева с тайна сватбаМая Илиева с тайна сватба
Мая Илиева, вдовицата на Жоро Илиев, се омъжи. От няколко дни тя се разхожда с красива брачна халка на дясната ръка. Новината бе потвърдена от подземните среди. Името на щастливеца, който е с овдовялата половинка на...
Кифли с маяКифли с мая
От маята, мляко, захарта и 5 с.л. брашно се приготвя маята смес, която се оставя да втаса на топло. След което прибавяме яйцата, олиото, брашното и една лъжичка оцет, за да стане тестото еластично. Замесваме меко еластично...
Понички с маяПонички с мая
В 100 мл вода се разбърква сухата мая с 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и оставяме да бухне. Сипва се активираната мая в средата на пресято брашно, добавя се останалата вода, сол, захар, яйцето, разтопеното масло и замесваме...
Блини без маяБлини без мая
Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг. Жълтъците смесваме с млякото, захарта, солта и брашното и разбиваме с миксер до гладка смес. Добавяме белтъците и разбъркваме внимателно с лъжица. Намазваме...
Понички без маяПонички без мая
Разбийте 2 яйца с киселото мляко и 2 супени лъжици олио. Добавете солта, захарта, брашното и бакпулвера. Разбъркайте мекото тесто. Загрейте олиото (в тигана трябва да има поне 1, 5 пръста олио, както при пърженето на понички...
Тутманик без маяТутманик без мая
В киселото мляко слагаме хлебната сода и изчакваме няколко минутки да шупне. В купа счупваме яйцата и ги разбиваме заедно с млякото. Прибавяме олио, червен пипер, сол и захар. Добавяме две чаши брашно, натрошаваме...
Хляб с маяХляб с мая
Изсипваме всичко в планетарен миксер и месим десетина минути с куката за месене. Преместваме тестото с найлонов набрашнен плик за час да втаса. Размесваме пак и оформяме в продълговат и сплескан селски хляб. Печем...
Пърленки с маяПърленки с мая
5
Сухата мая се смесва със солта, захарта, една лъжица брашно и водата да стане кашичка. Оставя да шупне за кратко. В кладенчето на брашното се чуква яйцето, сипва се киселото мляко с разбита в него сода, олиото и се замесва...
Питки без маяПитки без мая
Разбиват се 2 яйца заедно с маргарина, който предварително се оставя при стайна температура да омекне. После се добавят олио, кисело мляко, сол и захар. Всичкото се разбърква добре с миксер. Накрая бакпулверът се смесва...
Питка с маяПитка с мая
18
В купа наливаме половината мляко (150 мл) и го стопляме добре. В него слагаме маята, захарта и една супена лъжица брашно. Разбъркваме и оставяме маята да шупне.Трябва да стане три пъти повече на обем. През това време пресяваме...
Пита без маяПита без мая
5
Разбъркайте содата с киселото мляко и като шупне добавете към пресятото брашно със солта. Омесете и добавете сиренето. Пригответе си тава, намазнена с олио и леко набрашнена. С мазни ръце оформете от тестото 6 топки и...
Пърженки с маяПърженки с мая
1
Маята се разтваря в една чаена чаша топла вода. Прибавя се към нея брашното и олиото и се разбърква с дървена лъжица на гъста каша, като се прибавя постепенно още 2 ч.ч. вода. Оставя се да втаса на топло. С помощта...