ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как се почиства кожено яке?

Как се почиства кожено яке?

Кожено яке

Kачественото кожено яке никога не излиза от мода. Но за да го запазите дълго в добро състояние, ще трябва да се погрижите за материала.

За разлика от други видове облекло, няма как да пуснете любимото си кожено яке в пералнята заедно с другото пране, тъй като може да се свие и деформира.

Разбира се, най-лесният вариант е да го занесете на химическо чистене, но ако нямате тази възможност, има някои бързи и лесни начини за почистване на кожено яке у дома.

Едно от решенията е съвсем просто – смес от сапун и вода. Напълнете топла вода в голям, отворен съд. Добавете около две чаени лъжици течен препарат и разбъркайте, докато сапунът се разтвори напълно.

Целта е да се получи много нежно решение, което можете да използвате, за да изтриете якето си, без да го увредите. В никакъв случай не потапяйте коженото яке в сапунения разтвор. За да го почистите, вземете чиста и мека гъба, за да не надраскате повърхността, и избършете с леки движения.

Гъбата трябва да бъде влажна, за да не причини водата още повече щети на деликатния материал. Обърнете специално внимание на местата, които са най-захабени, като яка, джобове и други.

След като сте минали замърсените участъци, избършете отново якето, този път с чиста вода, за да премахнете остатъците от сапун.

Кожено яке

Уверете се, че по дрехата не е останала вода. Минете със суха кърпа и оставете да изсъхне. Имайте в предвид, че директната топлина може да увреди кожата, така че не подсушавайте якето със сешоар и не го оставяйте до радиатора.

Други вариант за почистване на кожено яке е воден разтвор от сапун и амоняк, или воден разтвор с глицерин. След подобни обработки е добре да избършете якето със салфетка, напоена с рициново масло.

Блясъкът на кожата може да върнете с разбити белтъци, прозрачна вакса за обувки или кожен балсам. За да обработите протритите места около маншетите, намажете ги с портокалова кора на прясно обелен плод.

Мазните петна от якето пък премахнете с бебешка пудра или креда. Трябва обаче да изчакате поне половин час и след това да изтриете кожата. Същият ефект има и картофено пюре.

Не забравяйте обаче първо да тествате всеки продукт на дискретна част от якето, за да избегнете евентуални по-големи проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest