Ако обичате да добавяте пикантна нотка на изисканите си блюда - то със сигурност познавате хряна.
Той става известен на египтяните и Древните гърци, а в средните векове навлиза в Северна Европа и Британските острови.
Смята се, че родината на хряна е Русия, но истината е, че е широко използван в Германия и Австрия, където го поднасят по невероятни начини и съчетания, най-вече към немски рецепти с риба и месо.
Например в Австрия на Великден и Коледа е прието да се сервира хрян с шунка, подправен с кисели ябълки.
Съществуват и много други ползи от хряна:
• хрянът събужда апетита и лекува настинка;
• в състава му влизат активни компоненти, етерични масла и съдържа 5 пъти повече витамин С, в сравнение с лимоните;
• източник на витамин B-комплекс, калий, калций, желязо, фосфор и много други;
• народната медицина препоръчва корена като пичогонно средство при камъни в бъбреците и пикочния мехур. Освен това хрянът е полезен при ангина, зарастване на гнойни рани и при простуда;
• полезните свойства на настъргания хрян се запазват не повече от седмица, затова е най-добре да се купи пресен.