ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Ползи от посещенията на солна стая

Ползи от посещенията на солна стая

Солна стая
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)-14%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
11.18 лв.
Виж ››

Преди да посетите най-близката солна стая, е добре да поговорим за всички потенциални ползи от тази древна практика. Древна, защото терапевтичните свойства на солта, са открити още през 19 век. Полският терапевт Феликс Бочковски забелязал, че миньорите в солните мини никога не се разболявали от астма. По-късно пък, през 1826 г. въвежда лечението на кожни заболявания със солни разтвори.

И до днес Полша и санаториумите във Величка и Бохня държат едно от челните места в света в халотерапията. Основната идея на солната терапия е, че като влезете в контакт със сол, можете да подобрите значително здравето и благосъстоянието си. Освен това сеансите в солната стая подобряват настроението и имат релаксиращи свойства.

Ето ги ползите от посещението на солна стая:

Солната терапия облекчава дихателни заболявания

Лечението със сол е древна практика

Теорията за сухата терапия със сол и способността ѝ да подобрява дихателните проблеми е, че солта спомага за намаляване на възпалението и отваряне на дихателните пътища, като същевременно помага да се отървете от алергените и токсините. Според Асоциацията на солната терапия, много хора, които правят халотерапия като част от своята уелнес практика, могат да намерят облекчение на заболявания като астма, алергии, бронхит, настинка, ХОББ, ушни инфекции, синузит и други.

Експертите посочват също, че при респираторни проблеми ниската концентрация и постепенното прилагане на суха сол и последователността на сесиите са ключови елементи за успешни резултати. Интересно е също да отбележим, че частиците сол, попаднали в организма, освен че помагат при дихателни проблеми, подобряват метаболизма, кръвообращението и действат благотворно на централната нервна система.

Солната терапия лекува кожни проблеми

Доказано е, че терапията със сол може да подобри хидратацията на кожата, неравността на кожата и зачервяването, което я прави чудесна възможност за хора с екземи и други състояния на кожата. Редовната практика може да помогне на хора с акне, дерматит, суха и люспеста кожа, псориазис, обриви, розацея и др.

Солната терапия подсилва имунната система

Халотерапия

Има основателна причина солта да се използва често в консервирането на храни - антимикробните свойства на солта са изключително впечатляващи. Проучванията показват и способността на халотерапията да стимулира имунната система. Изследванията, проведени, за да се установят ползите от халотерапията като част от комбинирания подход за лечение на пациенти с хроничен бронхит, установиха, че в допълнение към подобрената функция на белите дробове, има и нормализирани измервания на намаления имунитет.

Халотерапията не се препоръчва за хора с повишена температура, заразна болест, открити рани, рак, тежка хипертония, психични разстройства или активна туберкулоза. Ако сте бременна или имате някакви здравословни проблеми, консултирайте се с вашия лекар, преди да посетите солна стая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest