Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Породи котки за алергични хора

Породи котки за алергични хора

Алергия към котки

Котките са едни от най-предпочитаните домашни любимци. Те са толкова популярни, че са чест избор дори и сред по-заетите – не изискват разходка, за разлика от кучето; обичат да са независими; лесно изграждат хигиенни навици. За жалост обаче, алергията към котки е изключително разпространена.

Причината е не само в козината на котката, а и в себума, който кожата на котката отделя. Затова и често тези, които имат непоносимост към котка, нямат проблем да съжителстват с куче. Кучетата нямат протеинът, който предизвиква алергия – той се съдържа и в котешката слюнка, като тя се разнася по цялото животно именно заради добрите хигиенни навици, които то има. Как да се - преди да прибегнете към така наречените хипоалергенни котки, има трикове, които да опитате.

В случай че алергията ви не е силна, опитайте да наложите ограничения – не допускайте животното в леглото си, защото симптомите на непоносимост ще направят спането невъзможно. Почиствайте редовно – важно е да използвате прахосмукачка всеки ден.

Грижете се не само за пода, а и за всички мебели в дома си – почиствайте прах по твърдите повърхности и по меката мебел, защото котешката козина най-често полепва именно там. Можете да използвате и антихистамини, които ще потиснат симптомите на алергия.

Важно е да знаете, че към тези лекарства не бива да прибягвате сами и те обикновено за временно решение, защото могат да имат странични ефекти. В случай, че все пак решите да опитате, консултирайте се с компетентен алерголог.

Има и специални породи котки за хора с алергия. Те са рядко срещани и обикновено животните са доста скъпи.

Балийска котка за хора с алергии

Балийска котка е една от тях. Тялото ѝ наподобява това на сиамската котка, а размерът ѝ е среден. По нрав прилича на сиамската котка – това означава, че тази порода котки е особено своенравна и не обича да бъде притеснявана. Въпреки това обичат човешката компания.

Ориенталска късокосместа котка е друг подходящ вариант. Типично за тази котка е триъгълната форма на главата. Тези животни обаче не обичат да остават сами вкъщи и търсят човешко внимание. Затова, ако често отсъствате от дома, изберете друга порода.

Котката Донски Сфинкс също е подходящ избор и причината е очевидна – липса на козина, по която алергенът да прилепва. Друга разновидност е котка от порода Девон Рекс. Каквато и порода да изберете, важно е да се консултирате с алерголога си, ако симптомите ви са особено силни – всяка тежка алергия може да бъде потенциално животозастрашаваща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest