ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Причини за стрес при котките

Причини за стрес при котките

Стресираната котка има нужда от деликатно отношение

Котките може да са своенравни и да оцеляват при всякакви рискови ситуации, но това също имат своите слаби места. И подобно на своите стопани също понякога не се чувстват добре, защото изпитват стрес.

Признаци на стрес при котките

Признаците на стрес при котките могат да се сравнят със същото състояние и при хората. Липса на апетит, летаргия и мудност, занемаряване на грижата за външния вид са сред най-честите показатели, че котката страда от стрес.

В допълнение диагнозата можете да се потвърди и от спонтанно желание на котката да се крие непрекъснато, пренебрегване на някогашните хигиенни навици (отказ от използване на котешката тоалетна например), продължително и безпричинно мяукане.

Какви са причините за стрес при котките?

Причините за стрес при котките могат да варират значително. Писаните са известни с това, че ненавиждат промените, затова и някаква новост в дома най-вероятно е породила проблема. Това може да е смяна на жилището, ремонт, разместване на мебели, поява на нов член или друг домашен любимец у дома.

Загубата на човек също е често срещана причина котката да се чувства нещастна и стресирана. Неправилното отношение към котката, грубата игра с нея или пък малтретирането ѝ са други основателни причини животното да живее в стрес. Същото се отнася и за необичаен и силен шум, който кара котката да се крие или оглежда тревожно.

Как да се справим със стреса при котките

Стресирана котка

Най-важното е дадете време на животното да се адаптира към ситуацията. Прекратете всякакви груби игри с него, в случай че е имало подобни практики. Обособете тихо и затънтено кътче в стаята, където любимецът ви може да се усамотява. Не го притеснявайте и не се опитвайте да го пипате.

Котката сама ще дойде при вас, когато е готова. Междувременно може да се опитате да я поглезите, като ѝ предложите от любими лакомства, пастетчета и всякакви други гурме изкушения за котките. Помислете и за промените в дома. И ако е възможно, върнете нещата по старому. Имайте предвид, че понякога дори разместване само на котешките панички за храна и вода, или пък тоалетна, може да е причина животното да се чувства стресирано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest