Ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Мини прасенца - отглеждане и грижи

Мини прасенца - отглеждане и грижи

Къпане на мини прасенце

Отглеждането на мини прасенца е последният тренд сред любителите на животни. Instagram и Facebook са пълни с видеоклипове на очарователни прасенца, които стопаните им хранят с бутилки или чешат по коремчетата.

Но колкото и очарователни да са те, има някои важни неща, които трябва да знаете, ако обмисляте да станете собственик на едно такова.

Вижте информацията по-долу, за да се запознаете с отглеждането и грижите за мини прасенце.

Как да се грижим за мини прасета у дома?

Мини прасетата са интелигентни животни и обичат да изследват. Те са много любопитни и, подобно на деца, ще се постараят да влязат във всеки шкаф, килер и кошче. За тяхна безопасност, както и за защита на притежанията ви, обезопасете дома си, както бихте го направили за децата си. Ето как:

- Сложете ключални на шкафовете и оградете областите от дома, където не искате да допускате мини прасенцето;

- Уверете се че няма остри предмети из стаята, в която се разхожда домашния ви любимец;

- Дръжте под око прасенцето, когато се разхожда наоколо, особено докато е по-малко;

- Оставяйте го в защитена зона или кошара, когато излизате.

Мини прасе

С какво да храним мини прасенце?

Купешките пелети, направени специално за диетични нужди на мини прасетата, са най-добрият избор, когато говорим за хранене на мини прасенце.

Внимавайте какво количество и колко често храните мини прасето. То е склонно да преяжда, ако му се даде възможност, а мини прасетата са предразположени към затлъстяване. Можете също така да нахраните вашите мини прасенца с тъмнолистни зеленчуци (зеле, спанак, др.) и кръстоцветни зеленчуци като броколи. Ядките и семената също са добър избор.

Уверете се, че оставяте много прясна вода, за да може тя да му стига през целия ден. Тъй като мини прасетата не се потят като другите животни, още по-важно е да останат хидратирани. Малка чиния или купа ще свърши чудесна работа в случая.

Как се къпе мини прасенце?

Мини прасетата не е необходимо да се мият или къпят всеки ден. Около веднъж седмично би трябвало да е достатъчно.

Съвети за почистване на мини прасенцата:

- Използвайте шампоан/сапун, създаден специално за мини прасета (човешки или шампоан за котки и кучета, може да раздразнят и изсушат изключително чувствителната му кожа);

- Тъй като мини прасенцето е толкова малко, къпете го в мивката в кухнята или банята или в малък леген;

- Ако предпочитате да използвате ваната не я пълните твърде много;

- Поддържайте водата хладка за комфорта на вашето мини прасенце;

- Не забравяйте да го изплакнете добре и нежно да го изсушите;

- Нанесете лосион или бебешко олио, за да поддържате кожата му овлажнена.

Нощна рутина за мини прасенце

Мини прасенца

Мини прасетата обичат да се гушат, затова направете място за спане, което е уютно и меко. Можете да използвате няколко малки одеяла и възглавници или малко легло за домашни любимци с ограничител. Комбинирайте това пространство с тоалетна, храна, вода и може би няколко играчки. Мини прасенцата също обичат да спят с вас или да се гушкат с други домашни любимци.

Как да обучим мини прасенце да ползва тоалетна?

Мини прасенцата могат да бъдат обучени да използват специална тоалетна у дома подобно на домашните котки. Не използвайте обаче пълнеж за котешка тоалетна в тоалетната за прасенцето, защото има голяма вероятност да го изяде. За предпочитане е да използвате дървени стърготини, изрезки от вестници или борови пелети.

Тренирайте вашето мини прасенце, като го носите в тоалетната му. Когато си свърши работата наградете го с парче зеленчук, плод или ядка. Положителното възнаграждение ще превърне поведението в навик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest