ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да си направим сами свещи

Как да си направим сами свещи

Нина Б ИвановаНина Б Иванова
Копирайтър
625
Как да си направим сами свещи
Фасонка със сензор за движение, 60 W
Практичен аксесоар за вашия дом:
Фасонка със сензор за движение, 60 W
32.00 лв.
Виж ››

Когато правим подарък, винаги е високо оценено, ако сме вложили и частичка от себе си. В последните години ароматните свещи са много актуални и са прекрасна идея за подарък. Или пък добавка към романтична вечеря.

Ако изработим свещите сами, ще преживеем нещо ново и различно.

Също така не отнема много време и можем да спестим средства. Не на последно място е и фактът, че когато изработваме нещо, ние можем да изпипаме всеки детайл така, както на нас ни харесва.

Да запалиш ароматна свещ в края на деня е дълъг миг на наслада. Съчетано с приятна музика и чаша червено вино е перфектният завършек на деня.

За да си направим сами свещ ще са ни нужни няколко неща:

- тенджера;

- йенска купа;

- дървени пръчици;

- конци от памук;

- восъчни пастели;

- восък ;

- формичка за свещите.

Изработка на свещи

Тенджерата ни е необходима, за да можем да разтопим восъка на водна баня. Той ще бъде поставен в йената, която трябва да е с по-малък диаметър от тенджерата.

Дървените пръчици ще използвате, за да разбърквате разтопения восък. Също така с тях ще си помагате, за да поставите фитила за свещта.

Формата, в която ще изливате свещта, е добре да е от материал, който можете лесно да продупчите, защото това ще се наложи, за да се постави фитилът.

Восъкът, който ще използвате може да бъде от обикновени свещи или пък да използвате вече употребявани такива. Така ще оползотворите останалия восък.

Изработването на фитила за домашна свещ е интересен процес. Добре е той да не е много тънък, защото това ще доведе до често загасване на свещта.

Конците, които използвате за фитила, трябва да бъдат от памук без изкуствени влакна. Можете да преплетете конците като ги усучете в различни посоки или пък да ги изплетете като плитка.

Много красиво ще бъде, ако изберете цветни конци и ги преплетете. Съобразете цветовете, така че да бъде стилно, а не прекалено шарено.

Вземете предвид и цвета, в който ще оцветите восъка за домашната свещ. Цветовете трябва да се съчетават идеално, за да бъде свещта красива.

Когато използвате восъчни пастели, е важно да следите за пълното им разтваряне във восъка. В противен случай те могат да бъдат пречка свещта да гори.

При изработването на фитила, накрая го полейте с разтопен восък.

Да си направим свещи за подарък сами

Формичките, които можете да използвате за изработка на свещи у дома, са най-разнообразни. Материалът трябва да издържа на температура над 100 градуса по Целзий.

Един от най-подходящите варианти е използването на силиконовите формички за сладкиши. Има голямо разнообразие от форми и материалът е идеален за горещия восък.

Когато изберете формичката, в която ще направите свещта, трябва да пробиете малка дупччица на дъното й точно по средата.

След това вземете изработения фитил и направете възел в единия му край. Промушете фитила през долната част на формичката, така че възелът да остане отдолу под нея.

Вземете една от дървените пръчици и я поставете в центъра на формичката, изправена вертикално нагоре. Прикрепете горния край на фитила за дървената пръчица. Сега вече сте готови да налеете разтопения на водна баня восък.

Важно е, докато наливате восъка, дървената пръчица с фитила да бъде изправена и точно в средата на формичката. По този начин фитилът ще остане точно по средата на свещта и когато гори, тя ще гори равномерно.

За разтопяване на водна баня можете да използвате йена, но в никакъв случай не използвайте стъклени съдове като буркани или други, които не са от огнеупорно стъкло.

За оцветяване на восъка можете да използвате восъчни пастели, гримове или друг подходящ оцветител. Восъчните пастели се настъргват на най-ситното на рендето.

Когато разтопите восъка на водна баня, можете да прибавите настърганите пастели и с дървена пръчица да разбъркате, докато се разтопят напълно.

Ако сте решили, че свещта ще е ароматна, то тогава може да използвате различни етерични масла. Те се капват в разтопения восък и се разбъркват с дървената пръчица. Това се прави преди да излеете восъка във формата за свещта.

Свещите и етеричните масла

От етеричните масла се слагат няколко капчици, в зависимост от големината на свещта. Прекрасно ще бъде, ако съобразите цвета на свещта с аромата на етеричното масло.

Възелът на долния край на фитила пречи на восъкът, който ще излеете във формата да изтича. Добре е да предвидите, че все пак мъничка част от горещия восък може да изтече.

Формичката, която сте избрали, може да намажете с памуче, потопено в малко веро или олио. След това започвате да изливате разтопения восък, но на части.

Първо, излейте такова количество, че да покрие дъното и изчакайте восъка на изстине. След това продължете като разделите количеството равномерно и правите свещта на слоеве. Изчаквайте всеки слой да изстине преди да налеете следващия.

Когато сте изсипали цялото количество восък или пък формичката е пълна, оставете свещта на стайна температура. Когато свещта е напълно изстинала, я вземете и отвържете възела на дъното на формичката.

След това хванете горния край на фитила и повдигнете свещта. За целта наистина се уверете, че сте оставили достатъчно дълго свещта да изстине.

Когато свещта е готова, можете да я опаковате в красива кутия или с целофан и красива панделка. Имате прекрасна ръчно изработена свещ!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest