Можете сами да си направите крем за лице, с който да запазите кожата си по-дълго време млада и свежа. Домашните кремове имат много предимства пред купешките и на първо място е това, че съдържат натурални съставки. Те не съдържат консерванти и други вредни вещества, които могат да бъдат открити в кремовете от магазините.
Трябва да се каже обаче, че натуралните кремове имат своите недостатъци. Може да се окаже, че приготвеният в домашни условия крем за лице изобщо не подхожда на вашата кожа и че напразно сте изхарчили парите си за естествени съставки. Но при повече усилия ще получите невероятен резултат.
Сред недостатъците на домашните кремове е и фактът, че те не могат да се съхраняват дълго време. Съхраняват се не повече от седмица. Но така се получава, когато кремът се приготвя от натурални съставки.
Направата на крем в домашни условия, може да се стори досадна и скучна процедура за някои. Но тези, които искат да направят сами козметиката си, трябва да знаят, че трябва да използват глицерин, ланолин, мед, натурални масла и пчелен восък. Обикновено накрая се добавя вода, но на водна баня.
Домашният крем се разбива до пълно охлаждане. За да се ускори процесът, съдът с крема се поставя в студена вода. След това кремът се слага в предварително приготвена стъклена или порцеланова кутийка.
С помощта на жасмин и роза можете да направите подмладяващ крем за лице. Необходими са равни количества листа от коприва, магданоз, листенца от роза и от жасмин. Изцедете сока от тази смес с помощта на сокоизтисквачка или ги изстискайте през марля, като предварително намачкате сместа с преса. В малък съд се слага една чаена лъжичка пчелен восък и се разтопява на водна баня.
Когато восъкът се разтопи, се добавя една супена лъжица зехтин, една чаена лъжичка витамин А, една супена лъжица сок от растенията, които сте изцедили и една супена лъжица вряла вода. Всичко се разбърква, сваля се от котлона и се разбива до пълното охлаждане на крема.
Крем за лице се прави и от една чаена лъжица ланолин и една чаена лъжичка мед. Сместа се слага на водна баня и се добавя една супена лъжица зехтин, един жълтък, две супени лъжици вряла вода и една супена лъжица настъргана дюля. След като сместа стане еднородна, се сваля от котлона и се разбива, докато не изстине напълно. Съхранява се в хладилник.