ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Най-полезният коктейл при кашлица и бронхит

Най-полезният коктейл при кашлица и бронхит

Наздраве!
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

При грип, настинка и вируси много хора обичат да се шегуват, че се ваксинират с домашна ракия. За тези, които не си падат по толкова силни алкохолни напитки обаче, има и един полезен коктейл, който се слави с лековитите си свойства при настинка, кашлица, бронхити и други проблеми на дихателните пътища.

Става въпрос за джин с тоник. На какво се дължат тези благоприятни свойства на тази напитка? Оказва се, че от векове хората са възползват от лековитото действие на джина, който най-напред е бил използван като лекарство за пречистване на кръвта и бъбречни заболявания, а в последствие е започнал и да се приема за аператив.

Според легендата той е забъркан най-напред от нидерландски лекар през 17-ти век, който залага на най-активната съставка в джина – хвойната, и някои други билки, като средство против стомашни оплаквания. В последствие приемът на джин станал популярен извън Нидерландия, а във Великобритания той започнал да се произвежда и като алкохолна напитка.

Днес много известен коктейл е джин с тоник, забъркан в Индия като лекарство против малария за британски войници. Като в този микс се залага не само на хвойната, но и на хинина в тоника. След като коктейлът набира популярност, се оказва, че действа добре при задържане на течности, дихателни проблеми, кашлица, настинка, грипни състояния, пневмония, бронхит, болно гърло.

Ако и вие се опитвате да се спасите от гореизброените състояния, ето как да си приготвите този полезен коктейл.

В чаша сипете джин с тоник в съотношение 1:3. Добавете и 1-2 резенчета лимон. Цитрусът помага на полезните съставки да се освободят, а съдържащото се в него витамин C е от голяма полза при простудни заболявания.

В оригиналната рецепта към този коктейл се добавя лед. Но ако сте с болно гърло, по-добре да си го спестите. Вместо това пуснете в коктейла 2-3 кубчета небет шекер, който също е с доказани ползи при кашлица и бронхит. Изчакайте 5 минути, докато се сместят съставките и пийнете от коктейла.

Наслаждавайте се на ползите от джин с тоник, но и не прекалявайте. Наздраве и бъдете здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest