ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Подходящи цветове за дневна

Подходящи цветове за дневна

Подходящи цветове за дневна
Закачалка за торби за боклук
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
Виж ››

Голяма част от времето в дома си ние прекарваме в дневната. Именно в тази стая посрещаме гости или просто си почиваме след дългия работен ден.

Поради това е важно да обърнете особено внимание на цветовете на интериора на тази стая, тъй като те оказват пряко влияние на емоционалния фон и самочувствие на цялото семейство. Ето някои подходящи цветове за дневна, с които може да я освежите.

Бяла дневна

Това е универсален цвят, с който лесно се комбинира всяка цветова палитра. Освен това, той създава усещане за свобода и чистота. Отлично решение е за визуално разширяване на пространството, ако живеете в малко жилище.

Единственото правило тук е да добавите 2-3 цветни петна, които да се съчетават помежду си, за да избегнете усещането че сте в болнично заведение.

Класическото съчетание на черно и бяло също е много стилно цветово решение за дневната. В стила Прованс много често може да се срещне в съвкупност с някакви ярки оттенъци. Това позволява да се създаде нежна и лаконична в същото време атмосфера.

Сива дневна

Сив цвят за дневна

Този нюанс е друг любимец на много дизайнери стане ли дума за цветове за дневна. Той често се използва независимо от стила на обзавеждането, тъй като този оттенък е много благороден и се съчетава с различни ярки акценти. Ако сте решили той да е преобладаващ във вашата всекидневна, тогава можете да го разнообразите с малко бели орнаменти или няколко цветни петна.

Бежова дневна

Дневната в този оттенък е вечната класика. Тя придава усещане за топлина и уют. Именно затова в подобно помещение винаги е комфортно. Бежовият цвят лесно се комбинира, а за да избегнете ефекта на монохромност, може да добавите ярки детайли. Подобен интериор е любимо решение за почитателите на класиката, минималистичния стил и арт-деко стила.

Кафява дневна

Този цвят е уместен във всеки интериор, защото е лесен за възприемане, а освен това добре се съчетава с бежово или други природни оттенъци. Не запълвайте с него цялото пространство, тъй като ще стане скучно и мрачно. Най-добре е да заложите на кафявото в качеството на няколко главни акцента (стените или мебелите).

Синя дневна

Синя дневна

Този цвят придава особено спокойствие и хармония. Може да се срещне практически във всички стилове при обзавеждането. Отлично се съчетава с бялата гама. С помощта на сините нюанси ще освежите по-тъмните помещения, ако в тях не попада достатъчно дневна светлина. Наситеният син цвят прекрасно ще се впише в модерн стила или лофт, ако сте заложили на тях във вашата дневна.

Черна дневна

Този цвят със сигурност е нестандартен за дневната, но пък е способен да придаде особена елегантност. При него също е важно да не прекалите, тъй като помещението ще стане мрачно.

Именно затова световните дизайнери го съчетават с различни оттенъци с хромиран, металически или стъклен ефект. Дневна в такъв цвят е добър вариант, ако сте решили да заложите на стила лофт или хай-тек. В съвременните интериори често може да се види и комбинация от бяло и черно, което безспорно изглежда много стилно.

Лилава дневна

Едно по-нестандартно решение, но пък за сметка на това е доста интересно и с него ще добавите цветно петно във вашия интериор. Съветваме ви да заложите на по-спокойните нюанси на лилавото.

Червена или оранжева дневна

Червеното е подходящ цвят за дневна

Тези цветове за дневна са характерни за неординарните личности. Те са много ярки и тежки за възприемане, но ако не се прекали, ще са страхотен избор за цветен акцент в комбинация с друг по-спокоен цвят.

Така например лесно можете да ги съчетаете с белия цвят, като подобно смело решение в съвременни дизайн със сигурност може да се причисли към стила модерн, който днес е особено актуален.

Жълта дневна

Дневната в този оттенък ще добави светлина, топлина и яркост. Именно затова жълтия цвят е отличен избор, ако помещението е по-тъмно, тъй като не влиза достатъчно дневна светлина. Никой не би спорил, че този оттенък е способен да зареди с добро настроение всеки човек.

Както и при другите цветове, тук отново важни правило да съчетаете този по-ярък и крещящ нюанс с по-спокоен. Това може да е бяло, светлосиньо или сиво. Жълтото оформление може да се срещне в класическия, както и в съвременните интерпретации на прованса и модерн стила.

Златна дневна

Дневната с тези акценти безспорно ще изглежда много скъпо и ефектно. Важно е да не прекалите обаче, за да не се получи обратния ефект и стаята да изглежда евтино. Заложете на няколко цветни петна в комбинация с бяло или небесносиньо например.

Във всеки случай е добре да се водите и от своето лично усещане за интериорен дизайн, а не сляпо да следвате модните съвети в тази област. За ваше улеснение може да видите готови дизайнерски проекти в интернет или да се обърнете към професионалист, който ще ви помогне да намерите най-подходящите цветове за дневната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest